ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2016 14:28 EEST | Updated 15/04/2016 14:29 EEST

Επιπρόσθετα μέτρα ζητεί από Πορτογαλία και Ισπανία το ΔΝΤ

KAREN BLEIER via Getty Images
The International Monetary Fund (IMF) building sign is viewed on April 5, 2016 in Washington, DC.This years Spring Meetings events will take place in Washington, DC, April 12-17, 2016. Thousands of government officials, journalists, civil society organizations, and participants from the academia and private sectors, gather in Washington DC for the Spring Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group. / AFP / Karen BLEIER (Photo credit should read KAREN BLEIER/AFP/G

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πρέπει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, ώστε να μην ξεφύγουν από τους στόχους που έχουν θέσει για το άμεσο μέλλον, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, και ο αναπληρωτής του, Φίλιπ Γκέρσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσινγκτον.

Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο Γκέρσον είπε ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο 4% του ΑΕΠ εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% φέτος, όμως σχεδόν όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο. «Κατά την άποψή μας, μια προσαρμογή κατά περίπου μισή μονάδα του ΑΕΠ ή ακόμη περισσότερο θα ήταν χρήσιμη ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία», πρόσθεσε ο Γκέρσον.

Για την Πορτογαλία, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια έχει «χαλαρώσει» και είναι σαφές πως η Λισαβόνα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο, παρότι σημείωσε ότι «η Πορτογαλία είναι σε δύσκολη κατάσταση», συνέχισε λέγοντας ότι με τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, «είναι σε καλύτερη θέση απ' ότι ήταν πριν από την κρίση».

«Πιστεύουμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση για το έλλειμμα, στο 2,2-2,3% του ΑΕΠ», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsoed Post