ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2016 07:09 EEST | Updated 15/04/2016 09:04 EEST

Αποκλεισμένη η πρόσβαση στο πρακτορείο Sputnik στην Τουρκία

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Tuesday, June 11, 2013 file photo, Russian President Vladimir Putin is shown on the screen of a camera viewfinder at the new headquarters of

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik έχει αποκλειστεί στην Τουρκία, δήλωσε ο διευθυντής του πρακτορείου στην Τουρκία, σε μία κίνηση που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση στο sputniknews.com και στις συνδεόμενες διευθύνσεις από την Τουρκία. Στείλαμε επιστολή στη ρυθμιστική αρχή ζητώντας τους λόγους. Δεν είναι κάτι που αναμέναμε», δήλωσε ο Μαχίρ Μπόζτεπε στο Reuters.

O αποκλεισμός στην πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik στην Τουρκία θεωρείται προσωρινός μέχρι το δικαστήριο να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Sputnik, το οποίο είναι η ξενόγλωσση ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ρωσικού ομίλου ενημέρωσης Rossiya Segodnya, αποκλείστηκε στην Τουρκία χθες βράδυ, λόγω "διοικητικών μέτρων".

"Αποφασίσαμε τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται στον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, αποκλεισμός στην πρόσβαση σε ιστοσελίδα αποφασίζεται πρωτίστως αν υπάρχει κάποιου είδους πληροφορία σε αυτή που αντιβαίνει τον νόμο, και τότε η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή του για άρση του αποκλεισμού ή συνέχισή του", δήλωσε πηγή της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών στο πρακτορείο RIA Novosti.

Από τον Ιανουάριο του 2015, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλοι υπουργοί έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πηγή πληροφόρησης στο Διαδίκτυο χωρίς δικαστική εντολή. Οι υπουργοί μπορούν να ζητήσουν από την Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και παρόχους να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή να διαγράφουν περιεχόμενο μέσα σε λίγες ώρες αφού λάβουν σχετική ειδοποίηση που επικαλείται λόγους "εθνικής ασφάλειας, προστασίας της κοινωνικής τάξης ή πρόληψης εγκληματικής πράξης".

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost