ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/04/2016 08:38 EEST | Updated 18/04/2016 08:38 EEST

Νέα μέτρα νομισματικής στήριξης έως τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ «βλέπουν» οικονομολόγοι

Ralph Orlowski / Reuters
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt, Germany, March 26, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski

Την ενίσχυση της νομισματικής στήριξης της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πιθανότερο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 8 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι 47 από τους 60 αναλυτές που ρωτήθηκαν εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα δώσει νέα ώθηση στους επόμενους πέντε μήνες. Το σύνολο των αναλυτών, πλην ενός, θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων) μετά τον Μάρτιο του 2017, ενώ το 36% θεωρούν ότι θα μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κάτω από το σημερινό επίπεδο του -0,4% και το 25% ότι θα αυξήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων πάνω από τα 80 δις ευρώ.

Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, θεωρώντας ότι το κατώτατο επίπεδο που μπορεί να φθάσει είναι το -0,5%. Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αν η ΕΚΤ μειώσει και άλλο το επιτόκιο, θα καθιερώσει ένα σύστημα εξαιρέσεων για να περιορίσει τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που είναι σήμερα μηδενικό, δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά εταιρικών ομολόγων, που θα αρχίσει στα τέλη του τρέχοντος τριμήνου, θα ανέλθει σε περίπου 7,5 δις ευρώ τον μήνα, ενώ μόλις το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει και αγορές μετοχών. Το 93% των αναλυτών δεν προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε απευθείας χρηματοδοτική ενίσχυση κρατικών προϋπολογισμών ή των πολιτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post