ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/04/2016 03:23 EEST | Updated 20/04/2016 07:56 EEST

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. έχει παρέμβει υπερβολικά στην καθημερινότητα των πολιτών

European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the Parliamentary of the Council of Europe in Strasbourg, France, April 19, 2016. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / Reuters
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the Parliamentary of the Council of Europe in Strasbourg, France, April 19, 2016. REUTERS/Vincent Kessler

Αποτέλεσμα της υπερβολικής παρέμβασης της Ε.Ε. στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι ο ευρωσκεπτικισμός, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να μετριαστεί».

Σε δηλώσεις του που μπορεί να βρουν απήχηση στην Βρετανία καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα τον Ιούνιο υπέρ ή κατά της παραμονής της στην ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της Ε.Ε.

Σε ερώτηση του Βρετανού συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Έβανς για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο Γιούνκερ είπε, «Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής». Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, είπε, η κάθε χώρα ατομικά «βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια». Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Γιούνκερ.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

«Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα», είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρία του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)