ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/04/2016 16:25 EEST | Updated 20/04/2016 16:25 EEST

Υπ. Εργασίας: Οι βουλευτές δεν είχαν Ταμείο γι' αυτό δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο ενιαίο φορέα

sooc

Διευκρινίσεις σχετικά με τις συντάξεις των βουλευτών και την μη υπαγωγή τους στον νέο φορέα ασφάλισης, δίνει το Υπουργείο Εργασίας καθώς έχει προκληθεί σάλος με πολίτες που αντιδρούν στην «επιλεκτική» αντιμετώπισή των πρώην μελών του Κοινοβουλίου. Το θέμα άνοιξε μετά και από δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταβάλλονταν οι συντάξεις μέχρι το 2012. Δηλαδή δεν υπάρχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης αρμόδιος για να καταβάλλει τις συντάξεις αυτές καθώς οι βουλευτές δεν κατέβαλαν ποτέ ασφαλιστικές εισφορές.

Ετσι λοιπόν, δεν είναι νοητή η υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που δημιουργείται για πρώτη φορά διότι ο ΕΦΚΑ συγκροτείται από ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα από φορείς κοινωνικής ασφάλισης και μόνο.

Συνεπώς δεν πρόκειται για εξαίρεση των βουλευτών από το σύστημα του ΕΦΚΑ αφού μετά το 2012 (4093/12) οι βουλευτές υπάγονται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στους οποίους ανήκουν λόγω της μισθωτής εργασίας που παρείχαν πριν από την εκλογή τους».

Ωστόσο η απάντηση δεν φαίνεται να καλύπτει τους πολίτες που πλήττονται από το νέο ασφαλιστικό και βλέπουν για μια ακόμη φορά το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αυτο-προστατεύεται ενώ ανήσυχοι είναι και αρκετοί βουλευτές.