ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/04/2016 12:52 EEST | Updated 21/04/2016 12:52 EEST

Economist: 60% η πιθανότητα ενός Grexit μέχρι το 2020

Το Intelligence Unit του Economist (EIU), το οποίο παρακολουθεί τις αγορές και παρέχει συμβουλές σε επιχειρηματίες, επανέφερε τον κίνδυνο του Grexit στο τραπέζι.

Το EIU δημοσίευσε έκθεση με το όνομα «Η Ευρώπη στα όριά της» (Europe Stretched to the Limits), η οποία εξετάζει το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα μπορούσε να φτάσει στα όριά της στα μέσα του καλοκαιριού, με δυσάρεστες συνέπειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ΕΕ είναι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), η αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας και η προσφυγική κρίση. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους στα μέσα του καλοκαιριού, γεγονός που ίσως έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί θα ψηφίσουν εάν επιθυμούν ή όχι να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, με τα σύνορα να είναι παραμένουν κλειστά, η προσφυγική κρίση θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

«Δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό στα μέσα του 2016, όταν η Βρετανία αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ή όχι στην ΕΕ», αναφέρει η έκθεση.

Χθες, Τετάρτη, το EIU δημοσίευσε οικονομική πρόβλεψη, στην οποία ανέφερε ότι το Grexit συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή, ενώ σημείωνε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η πιθανότητα μάλιστα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη αγγίζει το 60%, σύμφωνα με το EIU.