ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/04/2016 11:04 EEST | Updated 24/04/2016 12:19 EEST

Ο «οδικός χάρτης» των εξελίξεων στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές: Τα 5 «επίπεδα»

Wads of euro banknotes are stacked in a pile at the Money Service Austria company's headquarters in Vienna, Austria, March 3, 2016.   REUTERS/Leonhard Foeger
Leonhard Foeger / Reuters
Wads of euro banknotes are stacked in a pile at the Money Service Austria company's headquarters in Vienna, Austria, March 3, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger

Με τη ρύθμιση/ ελάφρυνση χρέους να αποτελεί τον απώτερο στόχο της κυβέρνησης ο «οδικός χάρτης» για το προσεχές μέλλον, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έχει συνοπτικά ως εξής:

  • Έναρξη διαδικασιών δημιουργίας και διαμόρφωσης του μηχανισμού αυτόματης λήψης μέτρων σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Η Αθήνα δεν σκοπεύει να νομοθετήσει «προληπτικά» μέτρα, αλλά αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός «διορθωτικού» μηχανισμού.
  • Γεφύρωση των τελευταίων διαφορών που συνεχίζουν να υπάρχουν σε ζητήματα που εκκρεμούν (ειδικά σε φορολογικό, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις). Σημειώνεται ότι στο Ασφαλιστικό υπάρχει η μεγαλύτερη προσέγγιση, οπότε και η συμφωνία εκεί φέρεται να έχει «κλειδώσει»
  • Νέο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας.
  • Έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση/ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παράλληλα με τη συζήτηση για τον μηχανισμό. Η κυβέρνηση επιθυμεί κείμενο με σαφείς δεσμεύσεις.
  • Άρση του αδιεξόδου μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, όσον αφορά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως η πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι το «κούρεμα»/ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμο.

Σημειώνεται πως, μόνο η Ε.Ε., αναμένεται να δώσει πάνω από 6 δισ., μέσω του ESM, στην Ελλάδα με το κλείδωμα της αξιολόγησης. Όσον αφορά στους ελέγχους, το πιθανότερο είναι ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει σε ένα έτος, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα χρόνο χωρίς την υποχρέωση να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα.

Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιος θα ελέγχει τον μηχανισμό, οι συζητήσεις επ'αυτού αναμένεται να διαρκέσουν ως τη Μεγάλη Τετάρτη, με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στην Αθήνα.