ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/04/2016 14:15 EEST | Updated 26/04/2016 15:58 EEST

Η ελληνική πρόταση για τα 3,6 δισεκ. ευρώ. «Κόφτης» σε περίπτωση αποκλίσεων των στόχων

BRUSSELS, BELGIUM - 2016/02/11: Eurogroup Meeting in Brussels with the Finance Ministers of the European Union. Euclid Tsakalotos, Finance Minister of Greece, arriving at the meeting. (Photo by Aurore Belot/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - 2016/02/11: Eurogroup Meeting in Brussels with the Finance Ministers of the European Union. Euclid Tsakalotos, Finance Minister of Greece, arriving at the meeting. (Photo by Aurore Belot/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Η εμμονή του ΔΝΤ να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα εμποδίζει προσώρας την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά όλα τα άλλα θέματα έχουν κλείσει και πλέον η εμπλοκή είναι ανάμεσα στην Ελλάδα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Για την Αθήνα αυτό που έχει σημασία είναι και το περιεχόμενο της αξιολόγησης. Τα δεδομένα είναι ότι

  • η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 5,4 δις) που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
  • από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δις.
  • τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2,6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δις.

Τι κέρδισε η κυβέρνηση

Στο ερώτημα τι κέρδισε ως τώρα η Ελλάδα, η κυβέρνηση απαντά ότι «έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης». Μεταξύ άλλων πρόκειται για την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018. «Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογραμμίζει με νόημα η Αθήνα.

Ως γνωστόν, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος. Αλλά το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Αυτό είναι κάτι που αποκλείει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. «Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο», επισημαίνεται. Υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει και ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα από την πλευρά της αντιπρότεινε την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Οι εκπρόσωpοι των ευρωπαίκών θεσμών, ήταν να ζητήσουν σε θετικό κλίμα διάφορες επεξηγήσεις, ενω πιο απόμακρη και αρνητική ήταν η εκπρόσπωπος του ΔΝΤ. Αργά το απόγευμα η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τους εκπορσώπους των θεσμών να λένε ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους. Κατά την έξοδο του ο κ. Τσακλώτος δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα και την Μ. Παρασκευή

Sponsored Post