Πάσχα χωρίς μοσχομυριστό τσουρέκι δεν γίνεται: Εδώ θα βρείτε τα 7 καλύτερα της Αθήνας

Πάσχα χωρίς μοσχομυριστό τσουρέκι δεν γίνεται: Εδώ θα βρείτε τα 7 καλύτερα της Αθήνας
Facebook

Δεν μεγάλωσα σε μία ιδιαίτερα θρησκευόμενη οικογένεια, όπου μας επιβαλλόταν να νηστεύουμε 40 ημέρες. Αλλά μέχρι κάποιο σημείο, μέχρι την ηλικία εκείνη δηλαδή που περνούσαμε το Πάσχα στο χωριό, νηστεύαμε τις τελευταίες μέρες. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πηγαίναμε μαζί με την γιαγιά μου για να μεταλάβουμε και ποτέ μου δεν θα ξεχάσω την λαχτάρα μου για αυτό που θα ακολουθούσε. Το να μπω δηλαδή στο σπίτι και να φάω δύο αφράτες και μοσχομυριστές φέτες τσουρέκι.

Αν και έχουν περάσει χρόνια από τότε και μπορώ στην ουσία να τρώω τσουρέκι όποτε θέλω, η μυρωδιά του πάντα θα συνδέεται με εκείνη την όμορφη παιδική ανάμνηση. Το μαχλέπι, η μαστίχα, η χαρά του να κόβεις την αφράτη ζύμη με το χέρι. Και για αυτό όση ώρα έγραφα αυτό το θέμα με τα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας, ήταν σαν να είχα την γεύση του στο στόμα μου!

Επειδή οι δικές σας παιδικές αναμνήσεις είναι πολύ πιθανό να μην διαφέρουν πολύ από τις δικές μου, ιδού 7 υπέροχα ζαχαροπλαστεία για να νιώσετε και πάλι παιδιά.

Εάν έχετε βρεθεί στην Κηφισιά και δεν έχετε επισκεφθεί τον Βάρσο, ντροπή σας! Αξίζει κάποιος μόνο και μόνο να μπει σε αυτό το ιστορικό ζαχαροπλαστείο για να μεταφερθεί πίσω στον χρόνο με τα αρώματα και τις εικόνες– πολλοί μάλιστα αυτό κάνουν, το επισκέπτονται λες και είναι κάποιου είδος μουσείο. Εάν όμως βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να φύγετε μαζί με το τσουρέκι του. Δεν περιέχει μαχλέπι, αλλά είναι εξαιρετικά αφράτο και φέρνει περισσότερο προς το μπριός.

Αυτό δεν είναι τσουρέκι, είναι μύθος! Η συνταγή του δεν έχει αλλάξει από το 1967 και πρόκειται για ένα τσουρέκι κλασικό, με μαχλέπι, μαστίχα και άρωμα πορτοκαλιού που σκανδαλίζει. Στα συν το γεγονός ότι μπορείς να το παραγγείλεις στο μέγεθος που επιθυμείς, αλλά και το ότι μπορείς να το βρεις και με σοκολάτα (γιούπι!).

Εδώ δεν μιλάμε απλώς για τσουρέκι, αλλά για το... κάτι άλλο! Έκτος από την κλασική εκδοχή, με μαχλέπι και μαστίχα, μπορείτε να το βρείτε και σε εκδοχές για όλα τα γούστα: με αγριοκέρασο, με καραμελωμένο αμύγδαλο, με σταφίδα και πορτοκάλι και φυσικά με σοκολάτα. Εμείς θα παίρναμε ένα από όλα, έτσι για να τα δοκιμάσουμε βρε παιδί μου...

Πρόκειται για θρυλικό ζαχαροπλαστείο στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο από το 1964 παρασκευάζει κλασικά και μυρωδάτα τσουρέκια με μαστίχα και μαχλέπι. Και αφού βρεθείτε εκεί, είναι κρίμα να μην δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια που ετοιμάζουν, αλλά και τα σοκολατένια αυγά. Κάντε τα δώρο στον εαυτό σας!

Είναι ένα από τα πιο γνωστά πολίτικα ζαχαροπλαστεία στο Φάληρο και όχι άδικα αφού έχει μυρωδάτο πολίτικο τσουρέκι που κολάζει ακόμα και τους πιο εγκρατείς. Το σχήμα του είναι ιδιαίτερο, μαζεμένο στις άκρες αλλά φουσκωμένο και αφράτο στη μέση. Αλλά βέβαια, εμάς μας νοιάζει μόνο να το φάμε!

Με μπόλικα αυγά, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού, το τσουρέκι αυτό είναι ζυμαρένιο και απίστευτα λαχταριστό και παρασκευάζεται με την ίδια παραδοσιακή συνταγή από 1915. Είναι φτιαγμένο με πρόβειο βούτυρο και ιδιαίτερα προσεκτικό ζύμωμα. Και κάτι που είναι φτιαγμένο με τόσο αγάπη δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχο, σωστά; Θα το βρείτε και γεμιστό με σοκολάτα και κάστανο!

Εάν έχετε πάει Κωνσταντινούπολη δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας έχουν προτείνει να δοκιμάσετε γλυκά από αυτό το περίφημο ζαχαροπλαστείο. Ευτυχώς όμως για όλους μας δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά για να φάμε και το περίφημο τσουρέκι του. Με αυθεντική πολίτικη συνταγή, μοσχομυρίζει βούτυρο και μαστίχα. Δεν είναι πολύ γλυκό και η υφή του φέρνει περισσότερο σε ψωμάκι ή κέικ.