ΔΙΕΘΝΕΣ
30/04/2016 05:52 EEST | Updated 30/04/2016 05:52 EEST

Ιράν: Νίκη των μεταρρυθμιστών συμμάχων του προέδρου Χασάν Ροχανί στον β' γύρο των βουλευτικών

Handout . / Reuters
Iranian President Hassan Rouhani attends a ceremony mourning the death of Fatima, daughter of Prophet Mohammad, in Tehran February 22, 2016. Friday's vote for Iran's parliament and the Assembly of Experts, the body that will pick the next supreme leader, have assumed an importance well beyond the perennial battles between hardliners entrenched in power and reformists seeking to unseat them. Picture taken February 22, 2016. REUTERS/President.ir/Handout ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. IT IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Ο συνασπισμός των μεταρρυθμιστών/μετριοπαθών συμμάχων του προέδρου Χασάν Ροχανί κέρδισε τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που έγιναν χθες στο Ιράν έναντι των συντηρητικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης όλων των τάσεων.

Το ψηφοδέλτιο "Ελπίδα" των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών κερδίζει τουλάχιστον 33 από τις 68 έδρες που κρίνονταν στις συνολικά 290 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα μερικά και ανεπίσημα αποτελέσματα που δίνουν στη δημοσιότητα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, οι μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς εξασφάλισαν τουλάχιστον 33 έδρες έναντι των 21 που πήραν οι συντηρητικοί.

Ο ιστότοπος πληροφόρησης Tasnim, ο οποίος πρόσκειται και αυτός στους συντηρητικούς, δίνει στον συνασπισμό των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών 35 έδρες.

Για να διαπιστωθεί ότι οι σύμμαχοι του προέδρου Ροχανί εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των 146 εδρών στο κοινοβούλιο θα πρέπει ακόμη να αναμένουμε τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα, όπως και τη θέση που θα πάρουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές --στο σύνολό τους περίπου 30 βουλευτές που εκλέχθηκαν σε αυτόν τον γύρο όπως και στον πρώτο της 26ης Φεβρουαρίου.

Ήδη από τον πρώτο γύρο 221 βουλευτές είχαν εκλεγεί, εκ των οποίων 103 συντηρητικοί και 95 μεταρρυθμιστές/μετριοπαθείς, όπως και 14 ανεξάρτητοι, η πολιτική τάση των οποίων δεν είναι γνωστή.

Στον δεύτερο αυτόν γύρο εξελέγησαν επίσης 3 γυναίκες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 13 που είχαν εκλεγεί στον πρώτο. Οπότε στη νέα εθνοσυνέλευση του Ιράν θα υπάρχουν 16 γυναίκες, οι 15 από τις οποίες είναι μεταρρυθμίστριες, έναντι των 9 συντηρητικών που μετείχαν στην προηγούμενη, η οποία κυριαρχείτο σε μεγάλο βαθμό από τους συντηρητικούς που είχαν περισσότερους από 200 βουλευτές.