ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2016 04:38 EEST | Updated 02/05/2016 04:39 EEST

Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό αποδίδει λέει ο Σταινμάιερ και τονίζει πως η ΕΕ δεν «υποκλίνεται» στην Άγκυρα

Alexander Koerner via Getty Images
MYTELENE, GREECE - MARCH 09: Syrian refugees arrive on an inflatable boat with other refugee after crossing the sea from Turkey to Lesbos, some 5 kilometres south of the capital of the Island, Mytelene on March 9, 2016 in Mytelene, Greece. Six inflatable boats reached during the night the beaches of Lesbos, as well as another 3 during the morning hours. The Greek Coast Guard picked up another dinghie and brought the refugees to the port of Mytelene. Joined Forces of the Standing NATO (North Atlantic Treaty Organisation) Maritime Group 2, including German Navy supply vessel 'Bonn' have arrived at the coast of the greek Island of Lesbos today in order to patrol between the coast of Turkey and Greece. Turkey has announced today to take back illegal migrants from Syria and to exchange those with legal migrants. (Photo by Alexander Koerner/Getty Images)

Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών λειτουργεί και καμία άλλη μεταναστευτική οδός δεν έχει αντικαταστήσει εκείνη που διέρχεται μέσα από την Ελλάδα, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών από Β. Αφρική σε Ιταλία. Μείωση από Τουρκία σε Ελλάδα. Γιατί οι δύο ροές δεν συνδέονται

«Έχουμε τώρα μια συμφωνία που αποδίδει απτά αποτελέσματα» επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε αυτήν τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Ιταλία από την εφημερίδα La Repubblica.

«Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που προηγήθηκαν της συμφωνίας, περίπου 27.000 πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ήταν λίγο λιγότεροι από 6.000. Μια μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες τον Απρίλιο, μήνα εφαρμογής της συμφωνίας και συγκεκριμένα μέχρι και τις 27/4, «πέρασαν» στην Ελλάδα από την γείτονα χώρα 3.209 άτομα αντί 26.971 τον Μάρτιο και 13.556 τον Απρίλιο του 2014. Συνολικά πάντως από τις αρχές του έτους έχουν αφιχθή στην Ελλάδα 154.661 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων το 60% είναι γυναίκες και παιδιά και το 65% είναι από τη Συρία και το Ιράκ (χώρες που μπορούν να πάρουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες) και ένα 16% είναι Αφγανοί στους οποίους αυθαίρετα οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ως οικονομικούς μετανάστες.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο οι πρόσφυγες να ακολουθήσουν άλλες μεταναστευτικές οδούς, ιδίως από την Βόρεια Αφρική, ο Σταϊνμάιερ έκρινε ότι προς το παρόν τίποτα δεν καταδεικνύει κάτι τέτοιο.

«Έως σήμερα, καμία άλλη μεταναστευτική οδός εναλλακτική στον Βαλκανικό διάδρομο δεν έχει οριστεί ούτε μέσω της Αλβανίας ούτε μέσω της Ιταλίας» τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν γυρίζουν το βλέμμα τους αντικρίζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τη σύναψη αυτής της συμφωνίας με την Τουρκία.

«Το να μας κατηγορούν ότι σωπαίνουμε ή υποκλινόμαστε ενώπιον της Άγκυρας είναι λάθος» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε αυτήν τη συνέντευξη.