ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2016 04:31 EEST | Updated 04/05/2016 08:57 EEST

Την Τετάρτη η Κομισιόν ζητεί την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

ISTANBUL, TURKEY - MAY 03:  A man sells Turkish flags on the street outside the Eminonu Mosque on May 3, 2016 in Istanbul Turkey. The European Commission is expected to recommend granting Turks with visa free travel in Europe's Schengen area, as part of the EU-Turkey migrant deal on Wednesday. EU member states and the European Parliament are set to vote on the visa deal in June, which could see visa free travel granted to Turkish citizens as early as the end of June.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Chris McGrath via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - MAY 03: A man sells Turkish flags on the street outside the Eminonu Mosque on May 3, 2016 in Istanbul Turkey. The European Commission is expected to recommend granting Turks with visa free travel in Europe's Schengen area, as part of the EU-Turkey migrant deal on Wednesday. EU member states and the European Parliament are set to vote on the visa deal in June, which could see visa free travel granted to Turkish citizens as early as the end of June. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Σήμερα Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για όσους Τούρκους πολίτες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και συγκεκριμένα στις χώρες που διέπονται υπό το καθεστώς της συνθήκης της Σένγκεν, παρά τις αντιδράσεις πολλών Ευρωπαίων πολιτικών, σημειώνει το BBC.

Η αλλαγή αυτή, η οποία απαιτεί την έγκριση των Ευρωκοινοβουλίου και των κρατών μελών, θα έχει ισχύ από τον Ιούλιο. Ωστόσο η ΕΕ επιμένει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες είναι μέρος της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αποδοχή μεταναστών που έχουν διασχίσει το Αιγαίο και έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Η ΕΕ φοβήθηκε, σύμφωνα με το BBC, ότι χωρίς τη συγκεκριμένη συμφωνία η Τουρκία δεν θα έκανε τίποτα για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και επιπλέον δεν θα δεχόταν μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Έτσι την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται και επίσημα να ζητήσει την άρση των περιορισμών έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε κράτη μέλη που διέπονται από τη συνθήκη Σένγκεν. Η συμφωνία θα προβλέπει βραχύβια, τρίμηνη παραμονή με τουριστική ή επαγγελματική βίζα. Όμως δεν θα δίνεται σε Τούρκους το δικαίωμα να αναζητήσουν εργασία στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, από τη στιγμή που η ΕΕ προχωρήσει στη χαλάρωση των προϋποθέσεων αναφορικά με τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες. Ο νόμος που ψήφισε η τουρκική Βουλή προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιβλέπει την πειθαρχία, αλλά και τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους αξιωματούχους που επιβάλλουν το νόμο, όταν αυτοί, διαπράττουν αδικήματα.

H Τουρκία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης των αναγκαίων εργασιών για να διασφαλίσει τα ταξίδια χωρίς θεώρηση διαβατηρίου για τους πολίτες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που απαιτούνται στα τουρκικά διαβατήρια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα σχόλια του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, διατυπώθηκαν ενόψει της αναμενόμενης σήμερα ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Άγκυρα πληροί σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια για την απελευθέρωση της θεώρησης διαβατηρίων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για τη μείωση της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι στη Σένγκεν δεν ανήκουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Κύπρος.