ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 05:29 EEST | Updated 06/05/2016 05:29 EEST

Μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής με αφορμή τα «Panama Papers» προτείνει ο Ομπάμα

Drew Angerer via Getty Images
JOINT BASE ANDREWS, MD - MAY 5: President Barack Obama speaks during a comedy show organized by United Services Organizations (USO) for members of the military and their families, at Andrews Air Force Base, May 5, 2016, in Joint Base Andrews, Maryland. The program is also being live streamed for active duty service members stationed at bases domestically and abroad. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Μέτρα που στόχο έχουν την πάταξη της φοροαποφυγής προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, με αφορμή την υπόθεση των «Panama Papers».

Το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σειρά μέτρων που στόχο έχουν να κλείσουν τα κενά που επιτρέπουν την φοροαποφυγή μεγαλοεπιχειρηματιών με νόμιμα μέσα. Ο Ομπάμα είχε αναφέρει ότι θα προτείνει άμεσα την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη του φαινομένου, μετά την αποκάλυψη των εγγράφων των Panama Papers.

Τα έγγραφα των «Panama Papers» αφορούν σε μια άνευ προηγουμένου διαρροή 11,5 εκατ. αρχείων από τη βάση δεδομένων της τέταρτης μεγαλύτερης δικηγορικής εταιρείας που ειδικεύεται στον τομέα των offshore εταιρειών, της Mossack Fonseca. Τα έγγραφα αυτά αποκτήθηκαν από ανώνυμη πηγή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η οποία τα μοιράστηκε με το ICIJ. Τα «Panama Papers» έβγαλαν στο φως ονόματα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που «κρύβουν» τις περιουσίες τους, εκμεταλλευόμενα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα σε άλλες χώρες.

Τα μέτρα που προτείνει ο Ομπάμα προτρέπουν να γίνουν άμεσα ενέργειες για την καταπάτηση της φοροαποφυγής, μέσω της εφαρμογής αυστηρότερων κανόνων διαφάνειας. Ακόμα, προτείνονται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που στόχο έχουν το κλείσιμο «κενών» ασφαλείας που επιτρέπουν τη μεταφορά χρημάτων σε «φορολογικούς παραδείσους», αλλά και αυστηρότεροι κανόνες ως προς «την δέουσα επιμέλεια προς τον πελάτη» για τις τράπεζες.