ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 12:17 EEST | Updated 06/05/2016 12:17 EEST

Γιατί οι συνυποψήφιοι του Τραμπ παραιτήθηκαν και γιατί οι Ρεπουμπλικανοί ψηφίζουν τον μεγιστάνα;

Mark Lyons via Getty Images
CHARLESTON, WV - MAY 05: Republican Presidential candidate Donald Trump speaks during his rally at the Charleston Civic Center on May 5, 2016 in Charleston, West Virginia. Trump became the Republican presumptive nominee following his landslide win in indiana on Tuesday.(Photo by Mark Lyons/Getty Images)

Τον κυριότερο λόγο για τον οποίο ο Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ αποχώρησαν από τη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πρόωρα αναφέρει το περιοδικό New York Mag.

Σύμφωνα με το περιοδικό, με την αποχώρησή τους από τις φετινές εκλογές, οι δύο υποψήφιοι μπορούν πλέον να αρχίσουν ήδη να προετοιμάζονται για τις εκλογές του 2020. Η «αναπόφευκτη αποτυχία» (σύμφωνα πάντα με το άρθρο) του μεγιστάνα στον τελικό γύρο των εκλογών θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αναδειχθούν στις εκλογές του 2020. Γι' αυτό τον λόγο θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τον Τραμπ, ακόμα και εάν δυσαρεστήσουν μεγάλη μερίδα των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι ίδιοι άνθρωποι θα ζητούν μια άλλη, διαφορετική γραμμή από το κόμμα.

Το περιοδικό κάνει μάλιστα μια πρόβλεψη για το ποιες θα είναι οι δηλώσεις των δύο ανδρών στις επόμενες προεκλογικές εκστρατείες. Επί παραδείγματι, η δήλωση του Τεντ Κρουζ θα μπορούσε να είναι ως εξής: «Οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν το 2008, το 2012 και το 2016 γιατί δεν έκαναν τις καμπάνιες τους μια σταυροφορία πραγματικού συντηρητισμού και τώρα ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσουμε αυτό το 2020». Ο Κέισικ από την άλλη θα ζητήσει από τους Ρεπουμπλικανούς να επιλέξουν πολύ προσεχτικά τον επόμενο υποψήφιο του κόμματος που θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές.

Άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Μάρκο Ρούμπιο, θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν με άλλο τρόπο από τα λάθη του Τραμπ, όπως είναι η ξενοφοβική αντιμετώπιση των Μεξικανών. O Ρούμπιο, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από την Κούβα, θα προσπαθήσει να επαναφέρει τις σχέσεις των Λατινοαμερικανών με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στα προ Τραμπ επίπεδα.

Ο λόγος που οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν τον Τραμπ

Τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον Larry Sabato από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο Τραμπ έχει κερδίσει τόσο κόσμο λόγω του φόβου που κυριαρχεί και στα δύο στρατόπεδα για το αντίπαλο κόμμα. Οι Δημοκρατικοί φοβούνται τον Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί την Κλίντον.

Ακόμα, δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 47% των Ρεπουμπλικανών ανέφεραν ότι στηρίζουν τον Τραμπ γιατί δεν θέλουν να νικήσει η Κλίντον. Το 43% αρέσκεται στις προτάσεις του και το 6% είπε ότι τον συμπαθεί ως προσωπικότητα. Στους Δημοκρατικούς, το 46% των ψηφοφόρων της Κλίντον δήλωσαν ότι την στηρίζουν γιατί δεν θέλουν να εκλεγεί ο Τραμο, το 40% αρέσκεται στις προτάσεις της και ένα 11% την συμπαθεί.