ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 03:40 EEST | Updated 10/05/2016 03:41 EEST

H Kένυα κλείνει το μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου

TONY KARUMBA via Getty Images
An overview of the part of the eastern sector of the IFO-2 camp in the sprawling Dadaab refugee camp, north of the Kenyan capital Nairobi seen on April 28, 2015. AFP PHOTO/Tony KARUMBA (Photo credit should read TONY KARUMBA/AFP/Getty Images)

Η Κένυα σχεδιάζει να κλείσει όλους τους καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα, μία κίνηση που θα οδηγήσει στον εκτοπισμό 600.000 ανθρώπων. Η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι θέλει να τερματίσει τη λειτουργία των καταυλισμών λόγων "πολύ σοβαρών οικονομικών και περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, καθώς και ζητημάτων ασφαλείας". Ανάμεσα σε αυτούς που θα κλείσουν είναι και το Dadaab στα σύνορα Κένυας – Σομαλίας που φιλοξενεί 300.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Independent το Dadaab είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων στον κόσμο. Ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου της χώρας Karanja Kibicho επεσήμανε την επιρροή της τρομοκρατικής οργάνωσης Al-Shabaab μέσα στους καταυλισμούς ως ένα από τα ρίσκα για να παραμείνουν ανοιχτοί.

"Η Κένυα, λαμβάνοντας υπόψιν την εθνική ασφάλεια, αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στη φιλοξενία προσφύγων». Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσει το κλείσιμο των καταυλισμών, αλλά η κυβέρνηση της Αφρικανικής χώρας έχει ήδη καταργήσει το αρμόδιο υπουργείο που συνεργαζόταν με διάφορες ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις για την φροντίδα των προσφύγων. Το "σφράγισμα" των καταυλισμών θα αναγκάσει τους Σομαλούς αιτούντες ασύλου να επιστρέψουν στη χώρα τους και στην κατάσταση από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανατολική Αφρική, Muthoni Wanyeki, δήλωσε στον The Independent: "Αυτή η απερίσκεπτη απόφαση της κενυάτικης κυβέρνησης συνιστά παραβίαση της υποχρέωσής της να προστατέψει τους αδύναμους και θέτει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων σε κίνδυνο".

Η Liesbeth Aelbrecht, αρχηγός της αποστολής των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Κένυα σχολίασε την συγκεκριμένη απόφαση ως ένα ακόμη παράδειγμα «κραυγαλέας αδιαφορίας για την τύχη εκατομμυρίων προσφύγων», σε όλο τον κόσμο. Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία "αξιόπιστη απόδειξη" που να συνδέει Σομαλούς πρόσφυγες με οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα στην Κένυα.

Photo gallery Dadaab See Gallery