ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/05/2016 09:18 EEST | Updated 10/05/2016 09:20 EEST

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με την WSJ

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 9: Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) is seen during the Eurogroup meeting on Greece's bailout progress in Brussels, Belgium on May 9, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Το απόρρητο έγγραφο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να υπάρξει ελάφρυνση χρέους εξέτασε η Wall Street Journal (WSJ), σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμά της.

Οι Υπουργοί έχουν θέσει σαν στόχο την σύναψη συμφωνίας μέχρι την επόμενη τακτική σύνοδο της 24ης Μαΐου, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητώντας να υπάρξουν υποχωρήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η WSJ στη συνέχεια αναφέρει μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εμπεριέχεται στο έγγραφο και η οποία εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και για το πως θα διαμορφωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2060.

Σύμφωνα με αυτή, το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 259,3% του ΑΕΠ μέχρι εκείνο το έτος ή να πέσει στο 62,6%. Όπως αναφέρει και η αμερικανική εφημερίδα, οι μεγάλες διακυμάνσεις των εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού χρέους, αλλά και η απουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από τη σύνταξη του κειμένου, καταδεικνύουν τη δυσκολία των συζητήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 62,6% το 2060, ενώ, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, να αγγίξει το 258,3% του ΑΕΠ. Στο κύριο σενάριο που εξετάζει η μελέτη, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του το 2016 (182.9% του ΑΕΠ) και μετά θα αρχίζει να πέφτει φτάνοντας στο 104.9% το 2060.

Το έγγραφο που αποκόμισε η WSJ περιλαμβάνει και τα μέτρα που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αρχικά, προτείνεται η επέκταση κατά πέντε έτη της μέσης ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF, στα 37,5 έτη. Ακόμα, γίνεται πρόταση για σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050, θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων από το EFSF έως το 2050 και επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια, τα οποία – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.

Ο ESM αναφέρει ακόμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα απομείνουν από το τρίτο πακέτο των 86 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).