ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/05/2016 13:38 EEST | Updated 11/05/2016 14:09 EEST

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Ιούνιο για το εάν θα επαναφέρει ή όχι το waiver

Bloomberg via Getty Images
Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB), is displayed on a television camera viewfinder during a news conference to announce the bank's interest rate decision at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, on Thursday, April 21, 2016. The ECB left its interest rates at record lows and kept the size of its bond-buying program unchanged as Draghi waits to see how fresh stimulus measures announced last month affect the economy. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Στις 2 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αποφασίσει για το κατά πόσο θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων (waiver) ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, «κλειδί» για την εξέλιξη αυτή θα είναι η κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Δηλαδή το κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ θα κινητοποιήσει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει και πάλι να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατ' εξαίρεση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα; Ένα μέρος από ρευστότητα που εξασφαλίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, πλέον θα εξασφαλίζεται με ρευστότητα που θα παρέχει η ΕΚΤ. Το ύψος της, αναμένεται να κυμανθεί από 5 – 6 δισ. ευρώ και θα είναι πολύ χαμηλότερου κόστους.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να δέχεται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα, αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα των αγορών είναι από τη μια η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και από την άλλη η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους.

Κάτι τέτοιο όμως, αναμένεται να συμβεί σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά το καλοκαίρι.

«Εμείς περιμέναμε ότι θα αποκατασταθεί το ελληνικό waiver αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», δήλωσε στο Bloomberg, ο αναλυτής της «Παντελάκης Χρηματιστηριακή», Πάρης Μαντζαβράς. Ο ίδιος μάλιστα, εκτιμά ότι η αποκατάσταση του ελληνικού waiver θα μπορούσε να ενισχύσει τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών με 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επίσης περισσότερα οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν καθώς η αποκατάσταση του waiver θα βελτιώσει αρκετά την εμπιστοσύνη ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές και να επιταχυνθεί η επιστροφή των καταθέσεων.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost