ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/05/2016 13:40 EEST | Updated 12/05/2016 18:19 EEST

Ούριος άνεμος στις Βρυξέλλες: Προς ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Euro Working Group

Antonio Balaguer soler via Getty Images
Euro sign on a puzzle with missing piece

Ούριος άνεμος πνέει όπως όλα δείχνουν στις Βρυξέλλες, αφού οι πληροφορίες που φτάνουν από την πρωτεύουσα του Βελγίου κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο στο αποψινό Euro Working Group του Eurogroup. Πηγές της ευρωζώνης εξέφραζαν επίσης την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά», ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος.

Επί τάπητος στη συνεδρίαση και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα εργασίας ολοκληρώνει σήμερα τις συζητήσεις τόσο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ (κατόπιν της συμφωνίας στο Εurogroup), όσο και στον προληπτικό μηχανισμό των 3,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Νew Εurope ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί off the record για την εφαρμογή της συμφωνίας, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Παράλληλα οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως σε όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τις 24 Μαΐου, οπότε πραγματοποιείται και το επόμενο Eurogroup για το οποίο όλοι μιλάνε για συμφωνία. Θα γίνει επίσης και συζήτηση για το χρέος, στη βάση των προτάσεων που έχει υποβάλει ο ΕΜΣ.

Πηγές των Βρυξελλών υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.

Αγορές

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η χώρα θα μπορούσε να «τεστάρει» τις αγορές με μικρότερης διάρκειας ομόλογα ακόμα και το 2017. Όπως υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, αυτό είχε γίνει με επιτυχία και το 2014.

Όσον αφορά τα κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs και ΑNFAs) των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που διακρατούνται σε λογαριασμό του ESM, παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα πριν τη λήξη του προγράμματος, εφόσον υπάρχει πολιτική συναίνεση. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs ανέρχονται συνολικά σε 10 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Sponsored Post