ΔΙΕΘΝΕΣ
12/05/2016 14:28 EEST | Updated 12/05/2016 14:31 EEST

Ερντογάν εναντίον όλων: Η ΕΕ βάζει νέα εμπόδια για τις βίζες. Θα επέμβουμε μόνοι στη Συρία

ASSOCIATED PRESS
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters in Ankara, Turkey, Thursday, May 12, 2016. Erdogan says his country is gearing up to

Εναντίον όλων στράφηκε σήμερα Πέμπτη η ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της αντιπαράθεσης με την Ε.Ε. για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε, η Τουρκία είχε ήδη συμφωνήσει με την Ε.Ε. σχετικά με την απελευθέρωση, πριν τεθούν τα 72 κριτήρια, που περιλαμβάνουν αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα προτιμούσε να χτίσει μια «νέα Τουρκία»με την Ε.Ε., και περιμένει έγκριση της απελευθέρωσης βίζας, αλλά αν δεν μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις, η χώρα θα βρει τον δικό της δρόμο. Επίσης, απέκλεισε αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία: Ζητώντας από την Τουρκία να χαλαρώσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η Ε.Ε. της ζητά να σταματήσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, είπε, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά των ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε μονομερείς ενέργειες κατά του ISIS στη Συρία.

«Όταν οι πολίτες μας γίνονται μάρτυρες κάθε μέρα από ρουκέτες που εκτοξεύονται από την άλλη πλευρά, τι να περιμένουμε από τους συμμάχους...αν είναι έτσι, θα λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας».

«Προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την εκκαθάριση της άλλης πλευράς των συνόρων, εξαιτίας των προβλημάτων στο Κιλίς (που έχει δεχτεί πλήγματα από ρουκέτες από τη Συρία, με αποτέλεσμα 12 νεκρούς και αντίποινα τουρκικά πυρά πυροβολικού), αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα την υποστήριξη που επιθυμούσαμε από τους συμμάχους», είπε, κατηγορώντας τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Δεν πιστεύουμε στην ειλικρίνεια καμίας χώρας που δεν βλέπει τις ρουκέτες που πέφτουν στην πόλη μας σαν να έπεφταν στη Μόσχα, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή το Βερολίνο».

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι 20μελής ομάδα Τούρκων στρατιωτών πέρασε στη Συρία το σαββατοκύριακο σε αποστολή αναγνώρισης για τον εντοπισμό εκτοξευτών του ISIS για το τουρκικό πυροβολικό- ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Sponsored Post