ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/05/2016 03:02 EEST

Έρευνα: Το να είναι κανείς υπέρβαρος ίσως να είναι λιγότερο ανθυγιεινό από ό,τι πιστεύαμε

Regis Duvignau / Reuters
A nurse measures an obese patient at the office of surgeon Dr. Alexandre Lesage's to prepare for surgery at the Saint Jean d'Angely Hospital, in Saint Jean d'Angley, southwestern France, January 24, 2013. The patient hopes to lose some 50 kilos (110 pounds) in the next year after she undergoes surgery for obesity. Picture taken January 24, 2013. REUTERS/Regis Duvignau (FRANCE - Tags: HEALTH)

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ίσως να μην είναι πλέον όσο ανθυγιεινό όσο ήταν πριν από 40 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη Δανών ερευνητών.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι «μέτρια» υπέρβαροι πλέον είναι λιγότερο πιθανόν να έχουν πρόωρο θάνατο σε σχέση με αυτούς που έχουν κανονικό βάρος, που είναι λιποβαρείς ή παχύσαρκοι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA και εξέτασε τα ύψη, βάρη και τις θνησιμότητες τριών διαφορετικών χρονικών περιόδων από τη δεκαετία του 1970.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αυτοί με τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ήταν αυτοί με κανονικό βάρος, και οι υπέρβαροι είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, όπως διαπίστωσαν γιατροί του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Ωστόσο, σήμερα- πάντα σύμφωνα με την έρευνα- η απειλή από το να είναι κάποιος υπέρβαρος είναι σχεδόν αμελητέα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα συστήματα υγείας πλέον είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που συνδέονται με το να είναι κανείς υπέρβαρος, όπως η χοληστερίνη και η πίεση.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Μπόργκε Νόρντεστγκααρντ, είπε ότι «τα αποτελέσματα αυτά δεν θα έπρεπε να ερμηνευθούν σαν να υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν, ή ότι αυτοί που έχουν κανονικό βάρος θα έπρεπε να τρώνε για να γίνουν υπέρβαροι. Δεδομένου αυτού, ίσως οι υπέρβαροι να μην χρειάζεται να προβληματίζονται τόσο πολύ για το βάρος τους όπως παλιά».

Sponsored Post