ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/05/2016 09:33 EEST | Updated 13/05/2016 09:36 EEST

Frontex: Κατά 90% μειώθηκαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία σε Ελλάδα σε ένα μήνα

ASSOCIATED PRESS
The sun rises as migrants and refugees on a dingy arrive at the shore of the northeastern Greek island of Lesbos, after crossing the Aegean sea from Turkey on Sunday, March 20, 2016. In another incident two Syrian refugees have been found dead on a boat on the first day of the implementation of an agreement between the EU and Turkey on handling the new arrivals. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Πτώση της τάξης του 90% κατέγραψε ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Forntex.

Σύμφωνα με τη Frontex, 2.700 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Απρίλιο, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, τον Αφγανιστάν και το Ιράκ, κατά 90% λιγότεροι σε σχέση με τον Μάρτιο.

Βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, περιλαμβανομένων και των Σύριων, που περνούν παράνομα στην Ελλάδα δια θαλάσσης στέλνονται πίσω.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δέχεται χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία και την επιβραβεύει δίνοντάς της περισσότερα χρήματα, μια πρόωρη άρση της θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) και επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της στην ΕΕ.

Στην Ιταλία, 8.370 μετανάστες έφθασαν μέσω της μακρύτερης και πιο επικίνδυνης διαδρομής από τη βόρεια Αφρική, πρόσθεσε η Frontex, από τους οποίους οι περισσότεροι προέρχονταν από την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

Η Frontex ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι μετανάστες στρέφονται από τη διαδρομή μέσω Ελλάδας στη διαδρομή μέσω κεντρικής Μεσογείου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στην Ιταλία τον Απρίλιο ήταν μειωμένος κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 50% μειωμένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015, πρόσθεσε η Frontex.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)