Φενέρμπαχτσε - Μπασκόνια 88-77

Φενέρμπαχτσε - Μπασκόνια 88-77
Contragr

Σ' ένα συγκλονιστικό ημιτελικό στο Βερολίνο η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς νίκησε την Μπασκόνια 88-77 στην παράταση και πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκας. Παίκτης-κλειδί για τους νικητές ο Σλούκας, συγκλονιστικός για τους Βάσκους ο Μπουρούσης.

Με την αύρα του φαβορί, η Φενέρμπαχτσε μπήκε φουριόζα στο παρκέ και στρίμωξε με το καλημέρα στα σχοινιά την Μπασκόνια. Το 13-0 των πρώτων τριών λεπτά τα λέει όλα για τον οίστρο των Τούρκων και τη...θάλασσα των Βάσκων.

Με τον Μπουρούση όμως να παίρνει θέση στο παρκέ (είχε αρχίσει από τον πάγκο), η Μπασκόνια αισθιάνθηκε πιο άνετη και έψαξε τον Καρδιτσιώτη σέντερ. Σταδιακά η ομάδα του Περάσοβιτς μείωσε 15-13, 25-22 με τον Ελληνα ψηλό να δίνει πολύτιμες λύσεις στο σκοράρισμα είτε με πλάτη είτε με πρόσωπο.

Τα 3 φάουλ με τα οποία φορτώθηκε ο Μπουρούσης ανάγκασαν τον Περάσοβιτς να τον αποσύρει. Η Φενέρμπαχτσε προς στιγμήν επωφελήθηκε (με άξονα τις ασίστ του Σλούκα), πήγε τη διαφορά στο +8 (35-27) αλλά η Μπασκόνια κατάφερε να επιστρέψει και πάλι με τον Ανταμς να βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι (3/6 τρίποντα αλλά και 6 ασίστ). Η διαφορά μειώθηκε στον πόντο αφού η Φενέρμπαχτσε δέχθηκε 25 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο!

Το παιχνίδι είχε πάρει πια τη μοργή που ήθελε η Μπασκόνια. Γρήγορο, πολύ δυνατό, σε ένα τρομερό ρυθμό. Η Φενέρμπαχτσε έδειχνε ότι δεν είχε λύσεις στην επίθεση καθώς οι πάντες σώπασαν, σε αντίθεση με τους Βάσκους που στην κρίσιμη ώρα είδαν τον Ανταμς να σκοράρει πέντε πόντους σερί και να στέλνει την ομάδα του στο +4 (50-54). Το δεκάλεπτο έκλεισε στο ίδιο πνεύμα με τον Μπουρούση να ευστοχεί σ' ένα απίστευτο τρίποντο για το 55-57! Ο Ελληνας σέντερ είχε ήδη 14 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Το κρεσέντο του Γιάννη συνεχίστηκε και στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου με τους ψηλούς της Φενέρμπαχτσε να μην μπορούν να μαρκάρουν αποτελεσματικά. Με νέο τρίποντο του "Μπούρου" η Μπασκόνια αποσπάστηκε στο +7 (55-62) και στο στρατόπεδο των Τούρκων σήμανε συναγερμός.

Ο Ομπράντοβιτς ζήτησε μυαλωμένο μπάσκετ και το μυαλωμένο εκείνη την ώρα σήμαινε την τροφοδότηση του Βέσελι κόντρα στον κουρασμένο και φορτωμένο με φάουλ Μπουρούση. Ο Τσέχος ανταποκρίθηκε εξαιρετικά σ' εκείνο το σημείο και η Φενέρ μείωσε στον πόντο (65-66 στο 36') όμως η Μπασκόνια κράτησε και πάλι. Η άμυνά της δεν επέτρεψε επιπλέον αιμορραγία (η Φενέρμπαχτσε είχε μέχρι εκείνο το σημείο 0/8 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο).

Ακριβώς τότε μίλησε ο Ντατόμε ο οποίος με το πρώτο εύστοχο τρίποντο των Τούρκων μείωσε σε 70-71 στα 48 δευτερόλεπτα ενώ ο γενναίος Σλούκας ισοφάρισε στα 26 δεύτερα με μεγάλο λέι απ. Ο Ομπράντοβιτς έδωσε εντολή για καθαρή άμυνα στο τέλος και ο Ανταμς αστόχησε στο τρίποντο με τους Τούρκους να διαμαρτύρονται έντονα για φάουλ πάνω στον Σλούκα (ο Ζοτς μπήκε στο γήπεδο). Το φάουλ δόθηκε αλλά η Μπασκόνια δεν είχε συμπληρώσει πέντε οπότε η μπάλα παίχθηκε απ' έξω με 0,6 δεύτερα. Αστόχησε φυσιολογικά ο Ντίξον και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο η Φενέρμπαχτσε εντόπισε όλες τις αδυναμίες της αντιπάλου της, κυρίως την κόπωση. Ο Μπογκντάνοβιτς πήρε στις πλάτες του την ομάδα του και με 7 πόντους έδειξε το δρόμο προς την πρόκριση στον τελικό την ίδια ώρα που η Μπασκόνια ξέμενε από λύσεις (83-74). Το τρίποντο του Σλούκα για το 88-77 έβαλε τους τίτλους τέλους στο ματς.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-40, 55-57, 88-77

Φενέρμπαχτσε: Χίκμαν 3, Ούντοχ 14(6/8δ), Άντιτς 8(2τρ, 7ρ), Μπογκντάνοβιτς 18(2/7τρ, 5ρ, 3ασ), Σλούκας 13(1τρ, 7ασ, 5ρ), Βέσελι 14(7/8δ), Κάλινιτς, Ντίξον 3(1/5τρ), Ντατόμε 15(3/6τρ, 7ρ)

Μπασκόνια: Τζέιμς 6(5ασ), Κοζέρ, Πλάνινιτς, Χάνγκα 10(1τρ, 5ρ), Μπουρούσης 22 (6/9δ, 3/5τρ, 10ρ), Μπλάζιτς 5, Ιλ.Ντιόπ, Τιλί 13(5/5δ), Άνταμς 19(4/12τρ, 7ασ), Μπέρτανς 2

Ο άνθρωπος του αγώνα

Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως δίκαιοι, ο παίκτης που έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά για την Φενέρμπαχτσε ήταν ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ο οποίος αποδείχθηκε καταλυτικός στην παράταση όσο το παιχνίδι παιζόταν ακόμα. Ο Σέρβος ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ισως όμως η Φενέρ να μην έφτανε ποτέ στη νίκη αν ο Κώστας Σλούκας δεν ήταν τόσο σημαντικός. Και 13 πόντους και 7 ασίστ και 5 ριμπάουντ και ένα λέι απ για την ισοφάριση στην κανονική διάρκεια.

Το φύλλο αγώνα

Ο Ομπράντοβιτς ήταν ένας ευτυχής προπονητής γιατί ο πάγκος του αποδείχθηκε γεμάτος. Πιο γεμάτος από του Περάσοβιτς. Το βάθος του ροτέισον έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα τελευταία λεπτά της κανονικής περιόδου και στην παράταση όπου αποδείχθηκε ότι η Μπασκόνια δεν είχε πια ανάσες. Ο Χάνγκα έφτασε να παίξει σχεδόν 42 λεπτά και απολύτως λογικά το ρεζερβουάρ των Βάσκων άδειασε. Ο Ομπράντοβιτς μπορούσε να μοιράσει πιο ορθολογικά το χρόνο σε 9 παίκτες και το έκανε κρατώντας μέχρι το τέλος φρέσκους τους σταρ του. Απόδειξη; Η καταλυτική απόδοση του Μπογκντάνοβιτς στην παράταση. Ο τελικός έγινε υπόθεση δασκάλου (Ομπράντοβιτς) και μαθητή (Ιτούδη). Ανυπομονούμε ήδη.

Πηγή: Contragr

Δημοφιλή