ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/05/2016 07:11 EEST | Updated 15/05/2016 07:12 EEST

Welt am Sonntag: Προσφυγή Γερμανών καθηγητών και επιχειρηματιών κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

ASSOCIATED PRESS
The new headquarters of the European Central Bank (ECB), building at right, under construction on the water front of the River Main in Frankfurt, Germany, Wednesday, Sept.24,2014. The ECB is supposed to move into the building by the end of 2014. (AP Photo/Michael Probst)

Ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών στη Γερμανία προσέφυγε αυτήν την εβδομάδα κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η προσφυγή αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά νομική μάχη ανάμεσα στην ΕΚΤ και ομάδες εντός της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που επιθυμούν τον περιορισμό των εξουσιών της τράπεζας αυτής.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει επανέλθει εξάλλου, μετά την απόρριψή της από την ανώτατη δικαστική αρχή της Ευρώπης τον Ιούνιο, η προσφυγή εναντίον σχεδίου έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε από την ΕΚΤ κατά την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το γερμανικό δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρίνεται ευρέως στη Γερμανία η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με κάποιους πολιτικούς να διαμαρτύρονται ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τις συνταξιοδοτικές παροχές των απλών Γερμανών και μπορεί να ενισχύσουν την δεξιά πτέρυγα.

Η Welt am Sonntag διευκρινίζει ότι το αντικείμενο της πρόσφατης προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

Εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν σχολίασε προς το παρόν το δημοσίευμα αυτό.

Η γερμανική εφημερίδα συμπληρώνει ότι οι καθηγητές και οι επιχειρηματίες αυτοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ξεκινάει προγράμματα που ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ισολογισμό της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου για τους Γερμανούς φορολογούμενους -υπό το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου της για πληθωρισμό μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με έναν από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής για την προσφυγή, τον Μάρκους Κέρμπερ, δικηγόρο και καθηγητή δημοσιονομικών, η ΕΚΤ απομακρύνεται από την αρχή της «αναλογικότητας» των μέτρων της, σύμφωνα με την Welt am Sonntag.

Ο Κέρμπερ επιβεβαίωσε με email του την είδηση για την προσφυγή. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post