CULTURE
16/05/2016 10:20 EEST

Διεθνής Ημέρα Μουσείων & Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2016: Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα

Την 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, ένας πολιτιστικός θεσμός που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από το 1977. Η φετινή επέτειος έχει ως κεντρικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) τιμά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και πάνω από έναν αιώνα καθοριστικής συμβολής στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης που το φιλοξενεί και ολόκληρης της χώρας.

Εκτός από τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όμως, το Σάββατο 21 Μαΐου εορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, με αποτέλεσμα ολόκληρη η εβδομάδα που διανύουμε να είναι γεμάτη με εκδηλώσεις από όλα τα μουσεία της χώρας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε συνοπτικά κάποιες από τις δεκάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Αθηνών, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πατησίων 44, Αθήνα

Τετάρτη 18 Μαΐου:

Κεντρική εκδήλωση

Ελληνικού Τμήματος ICOM – Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ώρα 19:00

Χαιρετισμός από τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Αλεξάνδρα Μπούνια.

Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού από τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τη Δρ Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο.

Ώρα 10:00-24:00 (με διακοπή από 18:00-20:30)

Ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου. Επισυνάπτεται το ακριβές πρόγραμμα της θεατρικής ανάγνωσης με τους συντελεστές της.

Η δράση αποτελεί προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», την οποία ετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να τιμήσει τα 150 χρόνια του (εγκαίνια: 3 Οκτωβρίου). Η απαγγελία του ομηρικού έπους στην καρδιά του μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος αρχαιότητες, παντρεύει με τον ομορφότερο και συγκινητικότερο τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκδηλώσεις 16-22 Μαΐου 2016

1. Δευτέρα-Παρασκευή 16-20 Μαΐου, ώρα 13.00 (εκτός από Τετ18/5, ώρα 11:00)

«Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου»

Ωριαία περιήγηση από αρχαιολόγους του μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό του τρόπου που διαμορφώθηκαν και των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Δευτέρα 16/5: Προϊστορική Συλλογή

Τρίτη 17/5: Συλλογή Χαλκών

Τετάρτη 18/5: Αιγυπτιακή Συλλογή

Πέμπτη 19/5: Συλλογή Αγγείων & Μικροτεχνίας

Παρασκευή 20/5: Συλλογή Γλυπτών

2. Τρίτη 17 Μαΐου, ώρα 12.00-15.00

«Ζωγραφίζοντας με τους περιηγητές»

Ώρα 12.00: Γνωριμία με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος -19ος αιώνας» και τις διαδοχικές μεταμορφώσεις του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας.

13.00-15.00 (αίθουσα του Βωμού): Δραστηριότητα ζωγραφικής για επισκέπτες κάθε ηλικίας, έχοντας αφετηρία και έμπνευση τα μνημεία που συνάντησαν στην έκθεση και τους διαφορετικούς τρόπους απεικόνισής τους από τους περιηγητές. Τα έργα των συμμετεχόντων θα εκτεθούν, συνθέτοντας σταδιακά μια συλλογική τοπιογραφία με μνήμες και εντυπώσεις από το μνημειακό περιβάλλον της Αθήνας αλλά και των αρχαιοτήτων του Μουσείου.

3. Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα 12.00-12.30

«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»

Παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η δήλωση συμμετοχής ξεκινά μισή ώρα πριν στο Γραφείο Πληροφοριών της εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για τις δράσεις 1, 2 και 3 απαιτείται δήλωση συμμετοχής 30’ πριν την έναρξη στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δραστηριότητα της ζωγραφικής είναι διαθέσιμη σε όλους τους επισκέπτες του μουσείου.

4. Κυριακή 22 Μαΐου, ώρα 12.00–14.00

«Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, οδός Βασ.Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Επιγραφικό Μουσείο).

Τετάρτη 18 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας

Δευτέρα 16, Τρίτη 17, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις

Κυριακή 22 Μαΐου: δεν απαιτείται εισιτήριο, αλλά έγκαιρη δήλωση συμμετοχής

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 21

Μαΐου 2016 με το εξής πρόγραμμα:

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016:

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι, στις 5 μ.μ. και στις 7 μ.μ.

Συμμετοχή: 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο

Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ.

Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016:

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, στις 9 μ.μ., συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg δίπλα σε fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και από το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών, καθώς και από απρόσμενες περιοχές της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι, αφήγηση), Γιώργος Πατεράκης (concept - ενορχηστρώσεις, πιάνο), Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί).

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση σε συνεργασία με εννέα καλλιτέχνες (Έλενα Ακύλα, Ανδριάνα Δαούτη, Φίλια Δενδρινού, Φώτης Μαστιχιάδης, Παντελής Παντελόπουλος, Leeo Smutzig, Μάγδα Ταμμάμ, Βούλα Φερεντίνου, Χρύσα Χουλιάρα) διοργανώνουν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016.

Το Ιστορικό Αρχείο πραγματοποιεί έκθεση πρωτότυπων τεκμηρίων από τον πλούτο των δωρεών που έχει δεχτεί, τα οποία εμπλουτίζουν, διασταυρώνονται και συνομιλούν με τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Τράπεζας. Ως χώρος ανάδειξης πολιτιστικών αγαθών και συνάντησης με την κοινωνία, συνδιαλέγεται επίσης με εννέα καλλιτέχνες που εμπνέονται από τις συλλογές του. Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, το ΙΑ/ΕΤΕ ανακαλύπτει και προτείνει τρόπους σύνδεσης της καλλιτεχνικής έμπνευσης με τον κοινωνικό προβληματισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, οι οποίες περιλαμβάνουν έκθεση πρωτότυπου υλικού από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις χαρακτικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ξεναγήσεις, καλλιτεχνικό εργαστήρι, μουσικό δρώμενο, θέατρο και χορό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αμερικής 3, Αθήνα

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος γιορτάζει εφέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με προγραμματισμένες ξεναγήσεις και διευρυμένο ωράριο, ενώ παίρνει μέρος και στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ειδικές εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα στα περισσότερα μουσεία της χώρας.

Αναλυτικά:

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος θα παραμείνει ανοιχτό τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 από τις 18:00 ως τις 23:00, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

19:00-20:00: Ομιλία της νομισματολόγου Κλεοπάτρας Παπαευαγγέλου με θέμα «Νόμισμα και κόσμημα»

20:00-20:30: Μουσική εκδήλωση με βιολί σε έργα Μπαχ, Μότσαρτ και άλλων κλασικών συνθετών

21:00-21:30: Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους», που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος διευρύνει το ωράριό του και προγραμματίζει ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους», ως ακολούθως:

Τρίτη 17 Μαΐου: 11:00 και 13:00

Τετάρτη 18 Μαΐου: 11:00, 15:30 και 17:00

Πέμπτη 19 Μαΐου: 11:00, 15:30 και 17:00

Τις ίδιες ημέρες θα ισχύσει διευρυμένο ωράριο στο Μουσείο:

Τρίτη 17 Μαΐου: 09:00-15:00

Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Μαΐου: 9:00-19:00

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ιλίου Μέλαθρον, Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

Δευτ. 16 Μαΐου

Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης εμπνευσμένης από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανού.

Τρ. 17 & Τετ. 18 Μαΐου

«Πολιτιστικά Τοπία & Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε νομίσματα και μετάλλια του Νομισματικού Μουσείου»

Ειδική θεματική ξενάγηση για ομάδες έως 25 ατόμων

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση

Ώρες 12:00-13:00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - Κτήριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα

Κυρ. 22 Μαΐου

«What is Home?» Δημιουργική δράση

Με όχημα την ερώτηση «Τι είναι για μένα ‘σπίτι μου’;» αναζητούμε τις προσωπικές μας εικόνες, σκέψεις, αισθήσεις του «οικείου» και του «ανήκειν» και τις αποτυπώνουμε μέσα από τους δρόμους της καλλιτεχνικής έκφρασης, με τη συνεργασία της εικαστικού Χριστίνας Νάκου.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Tandem Europe.

Είσοδος ελεύθερη στις εκθέσεις του Μουσείου εκείνη την ημέρα και στη συγκεκριμένη δράση

Ωρες 11:00-14:00

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), Αθήνα

Πέμπ. 19 Μαΐου

«Lagune» Περφόρμανς σε συνεργασία με το Flux

Laboratory της Ελβετίας

Ώρα 20:00

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεωνεδώ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post