ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2016 08:47 EEST | Updated 16/05/2016 08:47 EEST

Κύπρος: Υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με τη συζήτηση του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

ASSOCIATED PRESS
From the right to left, Greek, Cyprus, breakaway Turkish Cypriot state and Turkish flags seen in the UN buffer zone (Green LIne) that divides the Greek and Turkish controlled areas in the divided capital of Nicosia, Cyprus, Saturday, Dec, 9, 2006. The island has been split into a Greek Cypriot south _ representing the internationally recognized government _ and a Turkish Cypriot north since the Turkish invasion, which followed a failed coup by supporters of union with Greece. The island's division has proven to be one of the most formidable obstacles in Turkey's dreams of joining the European Union. (AP Photo/Petros Karadjias)

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την συζήτηση του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σχολιάζοντας, στο ΡΙΚ, δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στη θέση ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων «θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και ακολούθως να τεθεί σε μόα πολυμερή διάσκεψη».

Χθες, ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο πρέπει να συζητηθεί «απευθείας σε πενταμερή διάσκεψη».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η θέση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, είναι ότι αυτό το κεφάλαιο πρέπει πρώτα να συζητηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, να συμφωνηθεί και στη συνέχεια να κοινοποιηθεί η συμφωνία στην πολυμερή διάσκεψη. Για την παρούσα διαδικασία, σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση επί των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να συζητηθούν όλες οι πτυχές αυτών των τεσσάρων κεφαλαίων, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το εδαφικό, το οποίο, σύμφωνα με τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς συνδέεται άμεσα με το περιουσιακό.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι σημαντικό ότι οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων εντατικοποιούν τη συχνότητα των συναντήσεών τους, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εκκρεμούντα ζητήματα που παραμένουν στα τέσσερα κεφάλαια και στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 27 Μαϊου, θα θέσουν ενώπιόν τους τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post