ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/05/2016 03:42 EEST | Updated 19/05/2016 07:09 EEST

Στη Βουλή τα νέα μέτρα: Σε 1,6 δισ. ευρώ το συνολικό τους βάρος

John Lamb via Getty Images
Home accounting and finance scenario.Female hands.

Με νέα μέτρα συνολικού βάρους 1,6 δισ. ευρώ και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη» (με τροπολογία λίγο αργότερα) κατατέθηκε χθες (Τετάρτη) το βράδυ στη Βουλή το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τις υπόλοιπες προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος.

Το νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω ή για την ακρίβεια τα κάτω πάνω στους φόρους καθώς προβλέπει αυξήσεις από τον ΕΝΦΙΑ, τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και τα καύσιμα έως την μπύρα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Συγκεκριμένα:

ΦΠΑ: Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου αυξάνεται από το 23% στο 24% , φέρνοντας αυξήσεις σε τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά, χυμούς, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα (επιπλέον της αύξησης του ΕΦΚ), την εστίαση, τις εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς , καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Νησιά: Ένα μήνα νωρίτερα θα εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος , Κέα , Αντίπαρο και Σίφνο.

Ξενοδοχεία: Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστεί ο νέος φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Ακριβότερος θα είναι ο λογαριασμός από την 1η Ιουνίου 2016 και στους πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς επιβάλλεται φόρος ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.

Τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Νέο τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιουλίου 2017 σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης , προ ΦΠΑ.

Καύσιμα: Αυξήσεις έρχονται και στα καύσιμα, καθώς στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ, γεγονός που θα φέρει ανατίμηση 0,05 ευρώ ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μια μέση επιβάρυνση των 8 λεπτών ανά λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ, που θα φέρει μέση επιβάρυνση 6 λεπτά ανά λίτρο. Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τσιγάρα: Αυξημένα κατά 50 λεπτά το πακέτο θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 τα τσιγάρα, καθώς στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση του αναλογικού φόρου από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στον καπνό, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό , το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβάλλεται, από την 1η Ιουλίου 2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

Καφές: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιουλίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουδρισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουδρισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Μπύρες: Καταργείται ο φόρος ο οποίος είχε επιβληθεί το 2015 στα μικρά ζυθοποιεία. Στη θέση του όμως επιβάλλεται διπλάσιος ΕΦΚ στη μπύρα καθώς αυξάνεται σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα) . Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα , ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Νέα τέλη ταξινόμησης

Τέλη ταξινόμησης Ι.Χ: Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα.

Τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι:

- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ

- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

- 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

- 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

- 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω .

Στη συνέχεια , μπαίνει στην εξίσωση και η παράμετρος των ρύπων.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5% ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό :

- 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο

- 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια

- 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο

- 40% για εκπομπές ρύπων από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και

- 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

- 100% για εκπομπές ρύπων άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

Επιβαρύνσεις έρχονται για τα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία εφεξής θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης (έως σήμερα απαλλάσσονται πλήρως) ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν υπόκεινται σε τέλη ταξινόμησης. Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με επιβαρύνσεις των τελών ταξινόμησης.

Αλλαγές στο φόρο πολυτελείας: Επανακαθορίζονται τα είδη στα οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από την 1η Ιουνίου 2016. Μεταξύ αυτών αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%) κάσες για ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα, μπρασελέ ρολογιών από πολύτιμα μέταλλα, είδη χρυσοχοΐας και κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, δέρματα, χαλιά από μετάξι, μαργαριτάρια ακατέργαστα και σκόνη διαμαντιού (10%)

ΕΝΦΙΑ και κόκκινα δάνεια

ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις στο συμπληρωματικό φόρο ακινήτων φέρνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο προβλέπει νέα κλίμακα υπολογισμού με μειωμένο αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και συντελεστές που θα φτάνουν ακόμη και το 1,15% για μεγάλες περιουσίες άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης το πολυνομοσχέδιο προβλέπει

-Την απελευθέρωση της αγοράς κόκκινων δανείων με μόνη προστασία όσων είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία η αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ

-Νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων με την ονομασία Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ η οποία δεν θα ανήκει στο δημόσιο ή στο ευρύτερο δημόσιο και θα έχει διάρκεια 99 έτη μη μεταβιβάσιμες μετοχές. Θυγατρικές της θα είναι το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και  η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.

- Νέους όρους για τους επαγγελματίες αγρότες.

- Τροποποιήσεις στις διατάξεις περί ζυθοποιίας.

- Παρεμβάσεις στα φάρμακα με τη δημιουργία νέας υποκατηγορίας που θα διατίθεται λιανικά σε σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων.

- Παρεμβάσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Θέματα της γενικής γραμματείας Λιμένων με την δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένων.

- Τον  μηχανισμό πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ και τις  ρυθμίσεις σχετικά με το πλήρη  διαχωρισμό της από τον ΑΔΜΗΕ.

- Διατάξεις για τους δασικούς χάρτες.

- Συνιστάται γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.

- Τροποποιούνται διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τη δημόσια διοίκηση σχετικά με την επιλογή των επιτελικών στελεχών.

- Προωθούνται οι  συμβάσεις παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

- Τροποποιούνται διατάξεις για την κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας της υπό αποκρατικοποίηση  Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού ΑΕ.

Sponsored Post