ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2016 13:07 EEST | Updated 20/05/2016 13:46 EEST

Η φωτογραφία ενός πατέρα που κρατά τον γυμνό άρρωστο γιο του και οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο

Facebook/ Heather Whitten

Η φωτογραφία ενός πατέρα που κρατά στα χέρια του τον άρρωστο γιο του έχει προκαλέσει εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, με το Facebook να την κατεβάζει κάθε φορά που αναρτάται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος που είναι τόσο αμφιλεγόμενη σχετίζεται με το γεγονός ότι δείχνει μια πολύ προσωπική στιγμή του γονέα με το άρρωστο παιδί, με αρκετούς χρήστες του διαδικτύου να θεωρούν ότι εμπεριέχει στοιχεία «παιδεραστίας».

Τη φωτογραφία δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αμερικανίδα φωτογράφος, Χέδερ Γουίτεν, μητέρα του παιδιού και σύζυγος του άνδρα που εικονίζονται. Η ίδια δηλώνει έκπληκτη με τις αντιδράσεις των χρηστών και διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, κατά τη γνώμη της, η φωτογραφία απεικονίζει μια «όμορφη στιγμή», ενώ διέψευσε ότι υπάρχει κάτι το «σεξουαλικό» σε αυτή.

Όπως εξήγησε η Γουίτεν στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, ο γιος της ήταν άρρωστος με σαλμονέλα και είχε υψηλό πυρετό. Ο πατέρας του τον κρατούσε γυμνό στην ντουζιέρα για τον ανακουφίσει από τον πυρετό και τον στομαχόπονο, χωρίς ταυτόχρονα να λερωθούν τα ρούχα τους. Κατά πολλούς, η εικόνα έδειχνε τις προσπάθειες ενός πατέρα να φροντίσει τον γιο του, ενώ άλλοι έβλεπαν μια «πορνογραφική» εικόνα με υπονοούμενα «παιδεραστίας».

Όπως επισημαίνει το BBC, δεν είναι η πρώτη φορά που η γυμνότητα των παιδιών στην τέχνη έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Επί παραδείγματι, το 2001 η φωτογράφος Tierney Gearon είχε τραβήξει φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν τα παιδιά της γυμνά, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.