Επεισόδιο με αμερικανικό επιβατηγό αεροσκάφος στο ελληνικό FIR. Δεν απαντούσαν στις κλήσεις και απογειώθηκαν F-16

Επεισόδιο με αμερικανικό επιβατηγό αεροσκάφος στο ελληνικό FIR
Nikos Libertas / SOOC

Λίγες μόνο ώρες μετά την τραγωδία με το αεροσκάφος της EgyptAir, ένα σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε στο ελληνικό FIR.

Πολιτικό αεροσκάφος αμερικανικής εταιρείας δεν απαντούσε στις κλήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά τη διέλευση του από το FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας για να αποκατασταθεί η επαφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολιτικό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από Γαλλία προς Κουβέιτ, προερχόμενο από την Αλβανία -όπου επίσης δεν απαντούσε στις κλήσεις της τοπικής ΥΠΑ- εισήλθε στο FIR Αθηνών χθες, Πέμπτη, στις 19:10. Το αεροσκάφος διατηρούσε κανονική πορεία σε ύψος 30.000 ποδιών αλλά δεν απάντησε σε κλήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά τη διέλευσή του από το FIR Αθηνών. Έτσι στις 19:38 και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, απογειώθηκε ζεύγος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, στη Σούδα, με σκοπό την αναχαίτισή του. Στις 19:49 αναχαιτίσθηκε 7 ναυτικά μίλια ανατολικά της Σαντορίνης και στις 19:55 απέκτησε την επαφή με την ΥΠΑ οπότε τα F-16 αποχώρησαν. Στις 20:10 το πολιτικό αεροσκάφος εξήλθε από το FIR Αθηνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι πιλότοι δεν ήταν συντονισμένοι στη σωστή συχνότητα κάτι το οποίο διαπίστωσαν μόλις αντελήφθησαν τα ελληνικά μαχητικά οπότε συμμορφώθηκαν και ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)