Δείτε ποιες εταιρείες στο Facebook χρησιμοποιούν τα προσωπικά σας στοιχεία και μάθετε πώς να τις σταματήσετε

Δείτε ποιες εταιρείες στο Facebook χρησιμοποιούν τα προσωπικά σας στοιχεία και μάθετε πώς να τις σταματήσετε

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκατε στο Facebook; Πριν πέντε λεπτά; Μήπως το έχετε ανοιχτό στο διπλανό παράθυρο αυτή τη στιγμή; Για την ακρίβεια, μήπως βρήκατε αυτό το κείμενο από το Facebook;

Δεν είναι μυστικό πως το Facebook αποτελεί το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, ούτε ότι πλέον το χρησιμοποιεί μέχρι και η 70 χρονών θεία μας. Είναι, αναμφισβήτητα, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει άπλετη διασκέδαση και ενημέρωση ενώ αποτελεί και πρώτης τάξεως ασχολία για να «σκοτώσεις» το χρόνο σου -παίζοντας παιχνίδια, για παράδειγμα, ή κάνοντας κουίζ.

Αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό ωστόσο, τουλάχιστον στην πλειονότητα των χρηστών του, είναι πως το Facebook δίνει σε πολλές, πάρα πολλές εταιρείες έναν τρομερά μεγάλο αριθμό προσωπικών σου πληροφοριών κάθε φορά που κατεβάζεις μια εφαρμογή, παίζεις ένα παιχνίδι, κάνεις ένα τεστ ή απλά μπαίνεις σε μια άλλη πλατφόρμα οποιουδήποτε είδους χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σου στο Facebook. Ακούγεται τρομακτικό; Περιμένετε γιατί γίνεται ακόμα καλύτερο: αν μοιράζεσαι πληροφορίες με τους φίλους σου στο Facebook (κάτι που κάνουμε όλοι, δηλαδή), τότε οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν εκείνοι αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στα προσωπικά σου στοιχεία.

Ναι, τώρα είναι όντως τρομακτικό.

Τα καλά νέα είναι πως το Facebook άλλαξε πρόσφατα τις ρυθμίσεις του και πλέον ο χρήστης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αφαιρέσει την επιλογή παρακολούθησης του προφίλ του από εταιρείες αλλά και να δει την λίστα με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη τα στοιχεία του και να την διαμορφώσει αναλόγως, είτε περιορίζοντας τα στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία, είτε να τη διαγράψει εντελώς.

Ο Business Insider, για να κάνει τη ζωή των απανταχού χρηστών Facebook πιο εύκολη, παρουσίασε τη διαδικασία βήμα-βήμα με τα ανάλογα screen shots, τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω για να μάθετε πώς να διώξετε τις εταιρίες από το προφίλ σας.

1

Business Insider Facebook Ads