ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2016 09:04 EEST | Updated 24/05/2016 09:04 EEST

Οι G7 δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την ισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο

Mohammed Salem / Reuters
Young Palestinian groom Ahmed Soboh, 15 and his bride Tala, 14, stand inside Tala's house which was damaged during an Israeli strike in 2009, during their wedding party in the town of Beit Lahiya, near the border between Israeli and northern Gaza Strip September 24, 2013. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: CIVIL UNREST SOCIETY POLITICS)

Η ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αναπτυξιακή διαδικασία και η ισότητα των φύλων, εντάσσεται στις δεσμεύσεις των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (G7: Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ιαπωνία), σύμφωνα με την τρίτη απολογιστική έκθεσή τους, η οποία εκπονήθηκε ενόψει της διάσκεψης των ηγετών των G7 και της ΕΕ, που ξεκινά, αύριο, Τετάρτη, στην επαρχία Ise-Shima της Ιαπωνίας.

Η έκθεση, της οποίας τις δεσμεύσεις για την Ισότητα δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, περιλαμβάνει δράσεις σε θέματα ανάπτυξης δέκα τομέων προτεραιότητας. Μεταξύ αυτών, «η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αναπτυξιακή διαδικασία και η εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και διακρίσεων», προσδιορίζονται «ως προαπαιτούμενα για την οικονομική και κοινωνική ειρήνη».

Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ομάδας G7 εστίασαν τις δράσεις τους στις ακόλουθες πολιτικές:

- Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών (π.χ. εκούσιος οικογενειακός προγραμματισμός, υγεία της μητέρας, υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS, εξάλειψη επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων)

-Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών των αναπτυσσόμενων χωρών στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις καλές πρακτικές των χωρών της Ομάδας G7 περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης για τις Γυναίκες (World Assembly for Women - WAW), η οποία λειτουργεί ως διεθνές forum-συμπόσιο ηγετικών φυσιογνωμιών για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκίνησε το 2014 και πέρυσι, το διήμερο 28-29/8/2015, συγκεντρώθηκαν στο Τόκυο εκπρόσωποι κυβερνήσεων, βιομηχανιών, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων από 42 χώρες και οκτώ διεθνείς οργανισμούς. Η θεματολογία αφορούσε ζητήματα, όπως ο ρόλος των ανδρών και των αγοριών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, η υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, η εκπαίδευση των κοριτσιών, η προστασία του γυναικείου πληθυσμού στις φυσικές καταστροφές, καθώς και η ενίσχυση των γυναικών στον τομέα της επιστήμης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)