ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2016 05:44 EEST | Updated 24/05/2016 05:45 EEST

Στην επίθεση περνάει ο Ραχόι. Δημιουργεί κλίμα πόλωσης για να ευνοηθεί

CURTO DE LA TORRE via Getty Images
Spanish Prime minister Mariano Rajoy gives a press Conference after meeting with Spanish King, at La Moncloa palace in Madrid on February 26, 2016. / AFP / CURTO DE LA TORRE (Photo credit should read CURTO DE LA TORRE/AFP/Getty Images)

Στην επίθεση πέρασε ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές της 26ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, η Ισπανία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς τα κόμματα αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Σε μια τελευταία προσπάθεια να ανέβει ξανά στην εξουσία, ο Ισπανός πρωθυπουργός κινείται προς μια άλλη κατεύθυνση από εκείνη που κινηθεί στις προηγούμενες εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, αντί να εξαπολύσει πυρά προς κάθε κατεύθυνση, ο ίδιος δείχνει να αγνοεί το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και επιτίθεται στοχευμένα στους Ποντέμος.

Στόχος του, σύμφωνα με το Politico, είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης που θα ευνοήσει και την δική του παράταξη, αλλά και το αριστερό κόμμα. Παρουσιάζοντας τους Ποντέμος ως την μοναδική -ακραία- εναλλακτική, ο Ραχόι ελπίζει ότι θα λάβει την στήριξη των πιο συντηρητικών υποστηριχτών των Ciudadanos και του PSOE.

«Εάν δεν θέλουμε οι Ποντέμος να κυβερνήσουν τη χώρα, το Λαϊκό Κόμμα είναι η λύση», αναφέρει ο ίδιος σε βίντεο της νέας του καμπάνιας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το αριστερό κόμμα «ακραία εναλλακτική» επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το κλίμα πόλωσης παρατηρείται σε πολλές ακόμα χώρες, με τελευταίο παράδειγμα την Αυστρία, όπου δόθηκε μάχη μεταξύ του Κόμματος των Πρασίνων και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων. Η άνοδος του Τραμπ στην Αμερική θεωρείται επίσης παράδειγμα πόλωσης στην Δύση.