Λογισμικό φέρεται να διαπιστώνει εάν κάποιος είναι παιδόφιλος από το πρόσωπό του

Λογισμικό φέρεται να διαπιστώνει εάν κάποιος είναι παιδόφιλος από το πρόσωπό του
Businessman sitting at desk in high tech startup office working on computer
Businessman sitting at desk in high tech startup office working on computer
Thomas Barwick via Getty Images

Ένα λογισμικό που οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι μπορεί να διαπιστώσει εάν κάποιος είναι παιδεραστής, τρομοκράτης ή δεν πληρώνει τους φόρους του με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το λογισμικό το έχει αγοράσει το Πεντάγωνο με στόχο τον εντοπισμό εν δυνάμει εγκληματιών, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πολιτικά συμφέροντα πίσω από την συγκεκριμένη εφεύρεση.

Η βασική ιδέα πίσω από την τεχνολογία του «Faception», όπως ονομάζεται το λογισμικό, είναι ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας κάποιου, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν και τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά. Κατά ένα τρόπο λοιπόν, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου κάποιου μπορούν να υποδηλώσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και επομένως το κατά πόσο μπορεί να προβεί σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν στην αγορά του συγκεκριμένου -πανάκριβου- λογισμικού, είτε επειδή θεωρούν «ανήθικη» τη συσχέτιση της εμφάνισης κάποιου με το ποινικό του μητρώο, είτε επειδή «βλέπουν» πολιτικά συμφέροντα πίσω από αυτό. Και αυτό γιατί δεν είναι ακόμα γνωστό πως και σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι παρουσιαστές της εκπομπής «The Young Turks» στο ανεξάρτητο ομώνυμο ειδησεογραφικό κανάλι τους στο YouTube, το Πεντάγωνο ίσως χρησιμοποιήσει το λογισμικό για να δικαιολογήσει την παρακολούθηση ατόμων. Επί παραδείγματι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την παρακολούθηση του υπολογιστή ενός πολιτικού αντιπάλου που έχει «παιδοφιλικά χαρακτηριστικά» ή ως μέθοδος παρακολούθησης επιχειρηματιών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποδείξεις.

Δημοφιλή