ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2016 14:15 EEST | Updated 01/06/2016 14:15 EEST

Το Βερολίνο εκφράζει την ελπίδα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων να μην επηρεάσει τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

Hannibal Hanschke / Reuters
Demonstrators hold Turkish and German flags in front of the Reichstag, the seat of the lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, June 1, 2016, as they protest against a disputed vote in Germany's parliament on Thursday, on a resolution that labels the killings of up to 1.5 million Armenians by Ottoman forces as genocide. REUTERS/Hannibal Hanschke

Την ελπίδα και την προσδοκία η επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αύριο Πέμπτη, από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, να μην επιφέρει μόνιμη διαταραχή στις γερμανοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. Από την ψηφοφορία πάντως θα απουσιάζει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

 

«Ελπίζω και επίσης περιμένω ότι οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβει αύριο η Βουλή δεν θα επιφέρουν μόνιμη διαταραχή στις σχέσεις με την Τουρκία. Αντιθέτως, έχουμε πολλά θέματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Τουρκία, πρώτα απ' όλα την χρονίζουσα αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων η συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Η σχέση με την Τουρκία όμως εκτείνεται πολύ πέρα από αυτή την συμφωνία και όχι μόνο λόγω των πολλών ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν μαζί μας ειρηνικά εδώ και γενεές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα το καταφέρουμε μέχρι αύριο, αλλά και στη συνέχεια», δήλωσε ο κ. Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα, μετά την ψηφοφορία, να αποσύρει τον πρέσβη της από το Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε ακόμη στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο γερμανός υπουργός, με τους πρέσβεις των χωρών οι οποίες θα λάβουν μέρος στο Euro 2016 της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση» του τούρκου πρέσβη, ο οποίος μάλιστα κάτω από το σακάκι του φορούσε μπλούζα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας του.

Σε ό,τι αφορά την καγκελάριο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς επισήμανε ότι το πρόγραμμά της δεν επιτρέπει να παραστεί στην αυριανή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, αλλά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατά την χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) η κυρία Μέρκελ ψήφισε όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)