ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2016 08:25 EEST | Updated 01/06/2016 08:25 EEST

UNICEF: Τουλάχιστον 20.000 παιδιά κινδυνεύουν στη Φαλούτζα, εν μέσω των μαχών με το ISIS

ASSOCIATED PRESS
Smoke rises from Islamic State group positions after an airstrike by U.S.-led coalition warplanes as Iraqi counterterrorism forces face off with Islamic State militants in the Nuaimiya neighborhood of Fallujah, Iraq, Wednesday, June 1, 2016. The U.N. children's fund has issued a stark warning to Iraqi troops and Islamic State militants to spare the children amid a battle to retake the city of Fallujah city. UNICEF says it's concerned for the safety of an estimated of 20,000 children trapped inside this city west of Baghdad as very few families have managed to flee Fallujah since the offensive started more than a week ago. (AP Photo/Khalid Mohammed)

Με αναγκαστική στρατολόγηση από τους τζιχαντιστές του ISIS κινδυνεύουν τουλάχιστον 20.000 που έχουν αποκλειστεί στη Φαλούτζα, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τη UNICEF.

Οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν μεγάλη επιχείρηση στις 23 Μαΐου για την ανακατάληψη της πόλης που βρίσκεται 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Τη Δευτέρα ο ιρακινός στρατός μπήκε στην πόλη όπου αντιμετωπίζει μεγάλη αντίσταση από τζιχαντιστές.

«Η UNICEF εκτιμά ότι τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν παγιδευτεί στην πόλη. Ανησυχούμε για την προστασία των παιδιών αυτών που είναι αντιμέτωπα με την ακραία βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ Πίτερ Χόκινς.

Οι λίγοι κάτοικοι που εγκατέλειψαν το κέντρο της πόλης μετά την έναρξη της επιχείρησης μιλούν για έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων. Και οι εκατοντάδες οικογένειες που κατάφεραν να βγουν από περιοχές γύρω από τη Φαλούτζα όπως και οι κάτοικοι που παραμένουν εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, διαμαρτυρήθηκαν για τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης.

«Τα παιδιά κινδυνεύουν με αναγκαστική στρατολόγηση στη μάχη και με αποχωρισμό από την οικογένειά τους», είπε ο Χόκινς. «Τα παιδιά που έχουν στρατολογηθεί αναγκάζονται να φέρουν όπλα για να μάχονται σε έναν πόλεμο ενηλίκων. Η ζωή τους και το μέλλον τους είναι σε κίνδυνο».

Η UNICEF επανέλαβε τις εκκλήσεις της προς όλες τις πλευρές για την προστασία των παιδιών, τη διάνοιξη ασφαλών περασμάτων ώστε να επιτραπεί στους πολιορκημένους άμαχους, που υπολογίζονται σε 50.000, να βγουν από την πόλη η οποία βρίσκεται στη μεγάλη δυτική επαρχία 'Ανμπαρ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik)