Επόμενος στόχος η επανεκκίνηση της αγοράς. Ο οδικός χάρτης

Επόμενος στόχος η επανεκκίνηση της αγοράς. Ο οδικός χάρτης
Taken with canon 5d
Taken with canon 5d
nielubieklonu via Getty Images

Την ημέρα «μετά την αξιολόγηση» σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βάζοντας μπροστά την επανεκκίνηση της αγοράς η οποία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μετά και την ολοκλήρωση της ψήφισης των προαπαιτούμενων δράσεων, οι δανειστές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου να κλείσουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες από την πλευρά τους, οι οποίες θα απελευθερώσουν σε πρώτη φάση τη δόση των 7,5 δισ ευρώ.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, προκειμένου να επιστρέψει και η εμπιστοσύνη στην οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας. Ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να υπάρξουν ανάσες ρευστότητας στην αγορά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας «ο μόνος τρόπος για να μη στεγνώσει η αγορά από την αύξηση των φόρων είναι αυτά τα χρήματα να επιστραφούν πίσω στην αγορά».

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι ο ένας τρόπος, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει να επιστρέψει 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Ο άλλος τρόπος είναι η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος κατατέθηκε (μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση) στη Βουλή.

Ακόμα ένας στόχος είναι σύντομα οι τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, μετά και την επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ταυτόχρονα η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αρχικά για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια για τους ιδιώτες, θα αφαιρέσει ορισμένα από τα βασικά εμπόδια που υπάρχουν στην αγορά.

Σημαντικότερο όλων όμως είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία προκειμένου να ξεκινήσουν να γίνονται και πάλι επενδύσεις στη χώρα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει τις παθογένειες που εντοπίζονται σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αρχής γενομένης από την γραφειοκρατία.

Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση Europe Calling: A NEW DEAL FOR EUROPE – CREATING GROWTH AND EMPLOYMENT» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Friedrich Ebert. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι « Θα δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη. Θα υπάρξουν επενδυτικά κίνητρα. Σημείο "κλειδί" να εξασφαλιστεί και το "κοινωνικό πρόγραμμα". Αλλά θα έχουμε και παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, την δημόσια διοίκηση. »

Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν ότι σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος, ενώ δεν θα υπάρξουν νέες εμπλοκές με τους δανειστές κατά τη διάρκεια των επόμενων αξιολογήσεων. Ειδικά όμως το τελευταίο κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί.

Δημοφιλή