ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/06/2016 10:51 EEST | Updated 08/06/2016 10:51 EEST

Τσακαλώτος: Ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα ανοίξει τον δρόμο για χαλάρωση των capital controls

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Greek finance minister Euclid Tsakalotos attends the signing of cooperation agreements between the Greek prime minister and his French counterpart on June 3, 2016 in Athens.French Prime Minister Manuel Valls was meeting his Greek counterpart Alexis Tsipras as part of a two-day visit to discuss migration and economic issues. / AFP / POOL / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα μπορούν να επιλεγούν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων της EKT (QE- ποσοτική χαλάρωση), ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το QE θα μπορούσε να ακολουθήσει μόλις αποπληρωθεί το χρέος που ωριμάζει τον Ιούλιο» είπε, αναφερόμενος στα ομόλογα της ΕΚΤ για τα οποία είναι προγραμματισμένη πληρωμή στις 20 Ιουλίου. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να επιλεγούν» ως τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε

«Μόλις έχεις QE, και ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι...μετά θα έχεις ανοιχτό τον δρόμο για τους επενδυτές» πρόσθεσε.

Η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των οφειλών και η ένταξη στο πρόγραμμα QΕ θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στο τελευταία μέτρα λιτότητας, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι παράγοντες αυτοί θα «υπερισχύσουν» έναντι της υφεσιακής τάσης. Παράλληλα, καθώς αυξάνεται η ρευστότητα, η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. «Οι περιορισμοί των κεφαλαιακών ελέγχων χαλαρώνουν ήδη και υπάρχει οδικός χάρτης προς την κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης/ άρσης. Ελπίζω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποιες υπολογίσιμες αλλαγές».

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση, αποσπώντας μικρές διαδοχικές παρατάσεις, κερδίζει χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να δοθεί από τους δανειστές το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Πλέον το νέο ορόσημο είναι η 9η Ιουνίου και η προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Euro Working Group, στο οποίο θα γίνει η προετοιμασία για το Eurogroup της 16ης Ιουνίου.