ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/06/2016 07:56 EEST | Updated 10/06/2016 07:57 EEST

Κατρούγκαλος: Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις δεν είναι δεσμευτικές

Eurokinissi

Η ελληνική πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον απόηχο των προτάσεων του Γενικού Εισαγγελέα προς το Ευρωδικαστήριο για το ζήτημα.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνωρίζει πως ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, αλλά σημειώνει ότι:

  • α) Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο.
  • β) Οι προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

«Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της γνωμοδότησης του Γενικού Εισαγγελέα Νιλς Βαλ για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής το 2013, η ελληνική νομοθεσία, που, μεταξύ άλλων, απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις - και η οποία εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας – δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό δίκαιο.