Στα ίχνη του Ιντιάνα Τζόουνς: Ανακάλυψη τεράστιου μνημείου στην Πέτρα της Ιορδανίας

Στα ίχνη του Ιντιάνα Τζόουνς: Ανακάλυψη τεράστιου μνημείου στην Πέτρα της Ιορδανίας
In this Feb. 23, 2016 photo, sun peaks out of rain clouds to light up the famous monastery in Petra southern Jordan. The Nabatean ruins are famous worldwide. (AP Photo/Sam McNeil)
In this Feb. 23, 2016 photo, sun peaks out of rain clouds to light up the famous monastery in Petra southern Jordan. The Nabatean ruins are famous worldwide. (AP Photo/Sam McNeil)
ASSOCIATED PRESS

Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, λόγω της χαρακτηριστικής εικόνας του σκαλισμένου στον βράχο κτίσματος, που δέσποζε στο κινηματογραφικό «Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».

Η πανάρχαια πόλη, που συγκαταλέγεται στην ιδιαίτερη λίστα των αρχαίων πολιτειών που χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν, εξακολουθεί να αποδίδει πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, με πιο πρόσφατο ένα μνημείο θαμμένο στην άμμο, την ύπαρξη του οποίου υπέδειξε νέα μελέτη, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, οι αρχαιολόγοι Σάρα Πάρτσακ (National Geographic fellow) και Κρίστοφερ Τουτλ (Council of American Overseas Research Centers) χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες, σε συνδυασμό με φωτογραφίες από drones και μελέτες εδάφους για τον εντοπισμό και την καταγραφή του μνημείου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το μνημείο έχει μήκος πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων και διπλάσιο πλάτος. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 μέτρων νότια από το κέντρο της αρχαίας πόλης. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω γιγαντιαία πλατφόρμα δεν έχει αντίστοιχό της μεταξύ των άλλων κτισμάτων της αρχαίας πόλης.

Η Πέτρα, στη σημερινή νότια Ιορδανία, ήταν πρωτεύουσα της αραβικής φυλής των Ναβαταίων από τότε που θεωρείται ότι ιδρύθηκε, κατά τα μέσα του 2ου π.Χ αιώνα. Εγκαταλείφθηκε κατά τα τέλη της βυζαντινής περιόδου της συγκεκριμένης περιοχής, τον 7ο μ.Χ αιώνα. Ωστόσο, αποτελεί σήμερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για μεγάλους αριθμούς τουριστών κάθε χρόνο, που επισκέπτονται τα χαρακτηριστικά της κτίρια. Γενικότερα, το Αρχαιολογικό Πάρκο Πέτρας στο σύνολό του καλύπτει μια έκταση 264 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με το κέντρο της- γύρω από το οποίο γίνονται νέες ανακαλύψεις- να καταλαμβάνει μια περιοχή 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το κτίσμα που εντοπίστηκε αποτελείται από μια πλατφόρμα 56x49 μέτρων που περιλαμβάνει μια ελαφρώς μικρότερη πλατφόρμα. Στην ανατολική πλευρά της εσωτερικής πλατφόρμας υπάρχει μια σειρά από στήλες, που συνόδευαν κάποτε μια σκάλα. Ένα μικρό κτίριο 8,5x8,5 μέτρων βρίσκεται επίσης στην εσωτερική πλατφόρμα και είναι ανοιχτό προς την ανατολή, προς την κατεύθυνση της σκάλας.

Το κτίσμα αυτό δεν έχει αντίστοιχο μεταξύ των άλλων κτιρίων στην Πέτρα. Θεωρείται ότι προοριζόταν για δημόσια, τελετουργική χρήση, και από αυτή την πλευρά είναι το δεύτερο στη σχετική «κατάταξη» μετά το διάσημο Μοναστήρι.

Αν και δεν έχει γίνει ανασκαφή, η παρουσία κεραμικών σκευών από τα μέσα του 2ου π.Χ αιώνα υποδεικνύει πως ίσως η ανέγερσή του άρχισε κατά την περίοδο των πρώτων εργασιών κατασκευής των Ναβαταίων. Σημειώνεται πως τα περισσότερα από τα μνημεία που υπάρχουν σήμερα στην Πέτρα χτίστηκαν κατά την περίοδο μεταξύ του 1ου π.Χ και του 2ου μ.Χ αιώνα.

Δημοφιλή