ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2016 03:09 EEST

Μόλις δέκα χώρες στον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ειρήνης

visionofhumanity.org

Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος. Μόλις δέκα χώρες βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση απόλυτης ειρήνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 10ου Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης τα οποία δείχνουν πως με βάση την τελευταία δεκαετία, φέτος απέχουμε από την παγκόσμια ειρήνη, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Η επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η έλλειψη μιας λύσης στην κρίση των προσφύγων και η αύξηση των θανάτων σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις δείχνουν ότι ο κόσμος είναι λιγότερο ειρηνικός το 2016 απ' ότι ήταν το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, που επικαλείται στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης, μόνο η Μποτσουάνα, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Ιαπωνία, ο Μαυρίκιος, ο Παναμάς, το Κατάρ, η Ελβετία, η Ουρουγουάη και το Βιετνάμ είναι απαλλαγμένα από συγκρούσεις.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες δημιουργούνται για την Βραζιλία η οποία βγήκε φέτος εκτός της λίστας του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη, αφού είχε τις χειρότερες αποδόσεις. Όλα αυτά ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Steve Killelea.

«Αν εξετάσουμε συνολικά τον κόσμο, θα παρατηρήσουμε ότι έχει γίνει λιγότερο ειρηνικός τους τελευταίους 12 μήνες», είπε χαρακτηριστικά στον Independent, σημειώνοντας πως η Μέση Ανατολή και τα όσα συμβαίνουν εκεί το τελευταίο διάστημα, έχουν επηρεάσει πολύ την κατάσταση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, 81 χώρες έγιναν περισσότερο ειρηνικές τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κατάσταση -όσον αφορά στην ειρήνη- χειροτέρεψε σε άλλες 79.

Ο ετήσιος αυτός δείκτης, ο οποίος καταρτίζεται βάσει 23 ενδεικτικών παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται τα επεισόδια βίαιου εγκλήματος, τα επίπεδα στρατιωτικοποίησης των χωρών και οι εισαγωγές όπλων, δείχνει ότι για την αύξηση της βίας στον κόσμο μας ευθύνεται κυρίως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Steve Killelea, το αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει είναι το πώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παρασέρνει και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο βασικός λόγος πίσω από αυτή την πραγματικότητα εντοπίζεται στην ανικανότητα να λύσουμε τις συγκρούσεις σε πολλά σημεία του κόσμου. Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ λαμβάνουν χώρα επί μία δεκαετία, μετά έφτασαν στη Συρία το 2011 και στη συνέχεια στη Λιβύη και στην Υεμένη», είπε ο Killelea

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτική αστάθεια χειροτέρεψε σε 39 χώρες τον τελευταίο χρόνο.

Η Βραζιλία έπεσε φέτος κατά πέντε θέσεις, ενώ στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η Ισλανδία η οποία  κέρδισε τον τίτλο της πιο ειρηνικής χώρας στον κόσμο. Ακολουθούν η Δανία, η Αυστρία, η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία. Όσον αφορά στη λιγότερο ειρηνική χώρα για το 2016, το Ινστιτούτο «δείχνει» τη Συρία.

Η Ευρώπη στο σύνολό της αξιολογείται ως η πιο ειρηνική περιοχή του κόσμου, άλλωστε στο top 10 της λίστας «φιγουράρουν» 10 ευρωπαϊκές χώρες.