ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2016 18:17 EEST | Updated 11/06/2016 18:21 EEST

Βίζα γιοκ: Παραδέχεται και η Τουρκία ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ η κατάργηση βίζα για τους Τούρκους πριν την 1η Ιουλίου

bodrumsurf via Getty Images
European Union and Turkey flag.

Το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο Σένγκεν δεν θα είναι δυνατόν να τεθεί σε ισχύ πριν από την 1η Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, που επισκέφθηκε τη Χάγη.

Είναι η πρώτη που φορά που η Τουρκία παραδέχεται ευθέως ότι η προθεσμία που είχε τεθεί, βάσει της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, και όριζε τα τέλη Ιουνίου, δεν θα τηρηθεί.

«Εάν πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα προλάβουμε αυτήν την ημερομηνία» επισήμανε ο Τούρκος υπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας NOS και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του χθες το βράδυ.

«Ωστόσο εκτιμάμε ότι αυτό θα επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα» υπογράμμισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο ίδιος εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο ο όρος αυτός αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Άγκυρα να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, διατύπωσε την ελπίδα, στις 10 Μαΐου, ότι οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν «το αργότερο τον Οκτώβριο».

Στις αρχές Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους, η οποία αφορά τις σύντομες διαμονές διάρκειας 90 ημερών το ανώτερο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει επιπλέον 5 κριτήρια (εκ των 72 που έχουν οριστεί) «έως τα τέλη Ιουνίου».

Η Άγκυρα οφείλει κυρίως να αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία για την τρομοκρατία, κάτι που προς το παρόν αρνείται να κάνει.

«Αποκλείεται, την παρούσα χρονική συγκυρία, να προβούμε σε μια αλλαγή που θα μείωνε τις ικανότητές μας να πολεμήσουμε κατά της τρομοκρατίας» υπογράμμισε ο Τσελίκ.

«Εργαζόμαστε επί αυτού του ζητήματος, μπορούν να βρεθούν άλλοι κοινοί δίαυλοι» συνεργασίας πρόσθεσε ο ίδιος προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει λύσεις που «δεν θα αποδυναμώσουν τις ικανότητές μας στη μάχη κατά τη τρομοκρατίας».

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα καταγράφεται η πρόοδος της Τουρκίας στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων αναμένεται να εκδοθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, είπε χθες ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εάν η Τουρκία τα έχει εκπληρώσει όλα, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει κατόπιν να δώσουν το πράσινο φως.

(Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)