Βίντεο: Στα άδυτα του INS Rahav, του πιο σύγχρονου υποβρυχίου του ισραηλινού ναυτικού

Βίντεο: Στα άδυτα του INS Rahav, του πιο σύγχρονου υποβρυχίου του ισραηλινού ναυτικού

Το κόστος του είναι περίπου μισό δισ. δολάρια και είναι ικανό να παραμένει σε κατάδυση περίπου δεκαπλάσιο χρόνο από τα άλλα υποβρύχια του ισραηλινού ναυτικού: Το INS Rahav, το πλέον σύγχρονο υποβρύχιο του Ισραήλ, πρόκειται σύντομα να ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία- και ο Γιοάβ Ζιτούν, δημοσιογράφος του ισραηλινού Ynet, βγήκε στη θάλασσα με αυτό, καταγράφοντας την όλη εμπειρία σε βίντεο.

Πρόκειται για το πέμπτο υποβρύχιο του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και είναι «αδελφό» σκάφος του INS Tanin. Έχει μήκος 68 μέτρα (10 περισσότερα από τα υπάρχοντα υποβρύχια κλάσης Dolhpin) και το βασικό του πλεονέκτημα είναι η προαναφερθείσα δυνατότητα μακράς παραμονής σε κατάδυση. Επίσης, όπως και το Tanin, είναι ιδιαίτερα αθόρυβο, χάρη στους ηλεκτρικούς του κινητήρες- ενώ λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του είναι πιο άνετο για το πλήρωμα, κάτι που είναι σημαντικό πλεονέκτημα δεδομένης της μεγαλύτερης δυνατότητας παραμονής σε κατάδυση (και λαμβανομένων υπόψη των σκληρών συνθηκών που πρέπει να αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των υποβρυχίων). Έχει εκτόπισμα 2.400 τόνων (σε κατάδυση), μπορεί να πιάσει ταχύτητα 25 κόμβων κάτω από το νερό, μπορεί να επιχειρεί υποβρύχια για 30 ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό και έχει πλήρωμα 35 ατόμων (συν άλλα 10, αν χρειαστεί, για ειδικές επιχειρήσεις).

Μπορεί το ισραηλινό ναυτικό να μην έχει την ίδια φήμη με την πολεμική αεροπορία της χώρας και τον στρατό της, ωστόσο η δύναμη των υποβρυχίων του είναι σίγουρα «ελίτ», καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα της (θεωρούμενης, καθώς το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί επίσημα ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα) πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, παρέχοντας δυνατότητα «δεύτερου πλήγματος». Τόσο το Rahav, όσο και το Tanin, είναι κλάσης Dolphin 2- βασισμένης στη γερμανική «οικογένεια» που περιέχει τα Type 209 και 214, που διαθέτει και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Δημοφιλή