ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2016 06:23 EEST | Updated 11/06/2016 06:23 EEST

Λιβύη: Δυνάμεις της κυβέρνησης ενότητας ανακατέλαβαν το λιμάνι της Σύρτης από το ISIS

MAHMUD TURKIA via Getty Images
Forces loyal to Libya's UN-backed unity government fire from a tank in Sirte's centre towards Ouagadougou as they advance to recapture the city from the Islamic State (IS) group jihadists on June 10, 2016.Forces loyal to Libya's unity government fought streets battles with the Islamic State group as they pressed an offensive to recapture their coastal bastion. The loss of Sirte, the hometown of ousted dictator Moamer Kadhafi, would be a major blow to the jihadists at a time when they are under mounting pressure in Syria and Iraq. / AFP / MAHMUD TURKIA (Photo credit should read MAHMUD TURKIA/AFP/Getty Images)

Δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι πήραν τον έλεγχο του λιμανιού της Σύρτης από τις δυνάμεις του ISIS, σημειώνοντας περαιτέρω πρόοδο στο συγκεκριμένο προπύργιο των τζιχαντιστών στη βόρεια Αφρική.

Μονάδες που αποτελούνται κυρίως από μαχητές από τη Μισράτα προέλασαν αυτή την εβδομάδα στην περίμετρο του κέντρου της πόλης, στο πλαίσιο αντεπίθεσης κατά του ISIS τον προηγούμενο μήνα, και απώθησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης κατά μήκος του παραλιακού δρόμου μεταξύ των δύο πόλεων.

Οι μονάδες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας επιχείρησης υπό την αιγίδα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) που στηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η κυβέρνηση αυτή έφτασε στην Τρίπολη τον Μάρτιο και έκτοτε προσπαθεί να εδραιωθεί.

Η Δύση τη βλέπει ως το καλύτερο «στοίχημα» για την ένωση των πολιτικών και ενόπλων παρατάξεων εναντίον του ISIS και τη σταθεροποίηση της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου βορειοαφρικανικής χώρας.

Πηγή από την αίθουσα επιχειρήσεων στη Μισράτα ανέφερε ότι μαχητές από το μέτωπο στα νότια της Σύρτης κινήθηκαν στην παραλιακή γραμμή για να καταλάβουν το λιμάνι, που βρίσκεται 5 χλμ ανατολικά του κέντρου.

Οι μονάδες αυτές (επιπέδου ταξιαρχίας, σύμφωνα με το Reuters) προέλασαν πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, αν και η πρόοδός τους παρεμποδίζεται από βομβιστές αυτοκτονίας, νάρκες και ελεύθερους σκοπευτές.

Συγκρούσεις στη Σύρτη την Παρασκευή είχαν αποτέλεσμα 11 μαχητές νεκρούς και 35 τραυματίες, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή. Πάνω από 100 μαχητές των υποστηριζόμενων από τη GNA δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και πάνω από 500 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Σύρτης στις αρχές Μαΐου.

Το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) άρχισε να επεκτείνεται στη Λιβύη το 2014, καθώς επιδεινώνονταν οι πολιτική αναταραχή και οι συγκρούσεις. Πήρε τον πλήρη έλεγχο της Σύρτης το προηγούμενο έτος, αλλά έχει δυσκολευτεί να καταλάβει περιοχές ή να κερδίσει στήριξη αλλού στη Λιβύη.

Καθώς οι ταξιαρχίες που εδρεύουν στη Μισράτα έχουν προελάσει στη Σύρτη από ανατολικά, μία άλλη δύναμη, που ελέγχει κάποια από τα σημαντικότερα τερματικά πετρελαίου στη Λιβύη και υπάγεται επίσης στη GNA έχει απωθήσει το ISIS από τα ανατολικά, φτάνοντας στη Χαράουα, 70 χλμ από τη Σύρτη, την Πέμπτη.