ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2016 07:26 EEST | Updated 12/06/2016 07:27 EEST

Οι «28 σελίδες» για την 9/11 θα απαλλάξουν τη Σαουδική Αραβία από κάθε ευθύνη, εκτιμά ο διευθυντής της CIA

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Sept. 11, 2001, file photo, the twin towers of the World Trade Center burn behind the Empire State Building in New York. The Sept. 11, 2001 terrorist attack is by far the most memorable moment shared by television viewers during the past 50 years, a study released on Wednesday, July 11, 2012, concluded. (AP Photo/Marty Lederhandler, File)

Την πεποίθησή του ότι οι περίφημες «28 σελίδες» της έκθεσης του Κογκρέσου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα απαλλάξουν τη Σαουδική Αραβία από κάθε ευθύνη, εξέφρασε ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν.

«Νομίζω ότι οι 28 σελίδες θα δοθούν στη δημοσιότητα, υποστηρίζω τη δημοσιοποίησή τους κι όλοι θα δουν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η Σαουδαραβική κυβέρνηση δεν είχε καμιά σχέση» με τις επιθέσεις, είπε ο Μπρέναν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό al Arabiya.

Το τμήμα της έκθεσης που είχε διαβαθμιστεί βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για το εάν Αμερικανοί πολίτες πρέπει ή όχι να είναι σε θέση να ασκήσουν αγωγές εναντίον της Σαουδικής Αραβίας —ενός μείζονος σημασίας συμμάχου της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή— αξιώνοντας να τους καταβληθούν αποζημιώσεις.

Η Γερουσία ενέκρινε την 17η Μαΐου ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να ασκήσουν αγωγές. Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε αμέσως ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αυτό.

Το Ριάντ διαψεύδει ότι παρείχε οποιαδήποτε υποστήριξη στους 19 αεροπειρατές —στην πλειονότητά τους ήταν Σαουδάραβες υπήκοοι— οι οποίοι σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά της για το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία.

Στην περίπτωση που το κείμενο αυτό γίνει νόμος στις ΗΠΑ, το Ριάντ απείλησε ότι θα εκποιήσει αμερικανικά αξιόγραφα και άλλους αμερικανικών συμφερόντων πόρους που διαθέτει, συνολικής εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπρέναν είπε ακόμη ότι το επίμαχο απόσπασμα των 28 σελίδων αποτελεί απλά μια «προκαταρκτική αξιολόγηση».

«Διαπιστώθηκε αργότερα (...) ότι δεν υπήρχε καμιά σύνδεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, το κράτος της, κάποιον θεσμό, ή ακόμη και κάποιον ανώτερο αξιωματούχο της, και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου» στο World Trade Center και στο Πεντάγωνο, υποστήριξε ακόμη ο διευθυντής της CIA.

Προς το παρόν εξετάζεται από το γραφείο του επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνση Πληροφοριών (DNI) εάν το υλικό αυτό μπορεί να αποχαρακτηριστεί ή όχι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)