Ιράκ: Πάνω από 500 μαχητές του ISIS αιχμάλωτοι στη Φαλούτζα

Ιράκ: Πάνω από 500 μαχητές του ISIS αιχμάλωτοι στη Φαλούτζα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images

Πάνω από 500 φερόμενοι μαχητές του ISIS συνελήφθησαν και κρατούνται καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη Φαλούτζα, προπύργιο των τζιχαντιστών, έχοντας διεισδύσει στο πλήθος εκατοντάδων κατοίκων της πόλης που φεύγουν για να γλυτώσουν από τις σφοδρές μάχες σε αυτήν την πόλη η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Συλλάβαμε 546 φερόμενους τρομοκράτες που προσπάθησαν να διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι την φυγή εκτοπισμένων οικογενειών (οι οποίες εγκαταλείπουν την πόλη) κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Άλ Άνμπαρ, Χάντι Ρζάγιετζ.

«Πολλοί μεταξύ αυτών είχαν στην κατοχή τους πλαστές ταυτότητες» δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ έκανε δηλώσεις από τις νότιες παρυφές της Φαλούτζας όπου οι ιρακινές δυνάμεις πολεμούν εδώ και τρεις εβδομάδες με στόχο την ανακατάληψη της πόλης από το ISIS (Ισλαμικό Κράτος).

Μόλις έφθασαν στους τομείς που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι άνδρες –ανήλικοι και ενήλικοι– υποβλήθηκαν σε χωριστούς ελέγχους.

Ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από λίγες ώρες και κάποιοι άλλοι παραμένουν υπό κράτηση προκειμένου να τους ανακρίνουν περαιτέρω οι ιρακινές αρχές.

Περίπου 50.000 άμαχοι είχαν εγκλωβιστεί στο κέντρο της πόλης έως την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιρακινός στρατός άνοιξε το Σάββατο έναν ασφαλή διάδρομο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Φαλούτζας για να βοηθήσει πολλούς χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από την πόλη και να βρουν καταφύγιο στους καταυλισμούς εκτοπισμένων στους τομείς που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Περίπου 1.000 έως 2.500 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν στην Φαλούτζα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή