«New deal» με τους Ευρωπαίους εταίρους ζητά ο Στουρνάρας

«New deal» με τους Ευρωπαίους εταίρους ζητά ο Στουρνάρας
Eurokinissi

Επανεξέταση όσον αφορά στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ζητά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στους Financial Times, υποστηρίζοντας πως αυτοί που έχουν συμφωνηθεί είναι «μη ρεαλιστικοί και κοινωνικά ανέφικτοι».

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ένα «new deal» με τους εταίρους, που θα μειώσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να επιτευχθεί στο 2% από το 3,5%, από το 2018 και μετά.

Αυτό θα επέτρεπε, συνεχίζει, ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη στη μείωση της φορολογίας, ενθαρρύνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και συνεισφέροντας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως σημειώνουν οι FT, η θέση του αυτή τον φέρνει στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ, που υποστηρίζει εδώ και μήνες ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος είναι μη ρεαλιστικοί. Ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, που είναι σε αντιπαράθεση με το ΔΝΤ όσον αφορά στην ανάγκη επανεξέτασης του προγράμματος. «Χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι και ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία να συνεχίσουν» τονίζει.

Ο διοικητής της ΤτΕ ασκεί κριτική στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, αναφέροντας ότι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους περί ελάφρυνσης χρέους, αν και είχαν συμφωνήσει τον Νοέμβριο του 2012. «Δεν συνέβη ποτέ. Η καθυστέρηση οφείλεται στον κύκλο των εσωτερικών εκλογών πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο συνέβη στις 24 Μαΐου, όταν το Eurogroup ανέβαλε ξανά τη σχετική απόφαση για το 2018».

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξέτασε η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι επιτεύξιμη και με 2% του ΑΕΠ τελικό πρωτογενές πλεόνασμα και μια μάλλον ήπια ανακούφιση χρέους που δεν επιβάλει ζημιές στους δανειστές. Αυτή θα αφορά στην επέκταση των λήξεων κατά 20 χρόνια και την κεφαλαιοποίηση αναβαλλόμενων τόκων σε ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών.

Είναι πλέον ώρα να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ελάφρυνση χρέους και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ, που τονίζει ότι από το 2010, η Ελλάδα έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, που ανάλογη της δεν έχει βιώσει καμία χώρα μετά την μεγάλη ύφεση. Παρά τις καθυστερήσεις, το κόστος και τα παραπατήματα, σημειώνει, υπήρξαν και ορισμένες αναμφισβήτητες επιτυχίες - η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και εργασίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προς το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά πάνω από 25% από το 2009.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν την περισσότερο σοβαρή απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά από μια διαδοχική (και επιτυχημένη) ανακεφαλαιοποίηση εν μέσω δύσκολων συνθηκών έχουν τώρα αρκετά κεφάλαια, προβλέψεις και collateral και έτσι είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τα NPLs.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο κ.Στουρνάρας, αντιμετώπισε την «τέλεια καταιγίδα», εγκλωβισμένη μεταξύ μιας οικονομικής και μιας κρίσης χρέους και μια αυξημένης ροής προσφύγων η οποία κατέβαλλε ένα ήδη υπερπιεσμένο κράτος. «Σκληρές αποφάσεις ελήφθησαν. Μόνο πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα φιλόδοξο πακέτο ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλει περαιτέρω περικοπές στις ήδη μειωμένες συντάξεις και ένα δημοσιονομικό πακέτο που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ολοκληρώνοντας τη γιγαντιαία δημοσιονομική προσαρμογή που ξεκίνησε το 2010. Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του δομικού πρωτογενούς πλεονάσματος γενικής κυβέρνησης κατά πάνω από 20% του ΑΕΠ. Ο τρεχούμενος λογαριασμός έχει επίσης βελτιωθεί ανάλογα».

«Η μείωση των τελικών δημοσιονομικών στόχων και η ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα που χρειάζονται για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μείωση των NPLs είναι οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί, με αποφασιστικότητα και σε πνεύμα εθνικής ενότητας προκειμένου να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει ο διοικητής της ΤτΕ.

Δημοφιλή