ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/06/2016 15:52 EEST | Updated 14/06/2016 19:14 EEST

Πρώτη φορά κάτω από το μηδέν η απόδοση των γερμανικών ομολόγων, λόγω φόβων για Brexit

CHRISTOF STACHE via Getty Images
A German national flag is displayed in front of the main entrance of the Reichstag building, seat of the German lower house of parliament Bundestag, on June 7, 2016 in Berlin. / AFP / CHRISTOF STACHE (Photo credit should read CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images)

Μια σειρά από ρεκόρ «έσπασαν» την Τρίτη στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν «ασφαλή» assets μετά από τρεις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία που δείχνουν υπεροχή του «ναι» στο Brexit.

Διαβάστε επίσης:

Οι Boris Johnson και Alex Salmond διαφώνησαν στο θέμα της μετανάστευσης, με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου να προειδοποιεί ότι το θέμα οδηγεί στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και με τον πρώην δήμαρχο της Σκωτίας να τον κατηγορεί ότι λέει «ασυναρτησίες».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού «bund» έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στα χρονικά, καθώς οι επενδυτές επιδεικνύουν πρωτοφανή επιθυμία για «haven assets».

Σημειώνεται πως, με αυτό τον τρόπο, η Γερμανία εισέρχεται στην ολιγομελή ομάδα των χωρών με αποδόσεις δεκαετών ομολόγων κάτω του μηδενός. «Κανείς δεν αγοράζει bunds σε αυτά τα επίπεδα αποδόσεων επειδή τα θεωρεί ελκυστικά» είπε ο Τζούσι Χιλγιάνεν, στέλεχος της SEB AB στη Στοκχόλμη. «Η ζήτηση για haven assets ωθείται από τους φόβους για Brexit και προβληματισμούς για την ανάπτυξη. Οι επενδυτές αγοράζουν bunds ως “φράγμα” απέναντι στην αβεβαιότητα».

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού bund έπεσε κατά τρεις μονάδες βάσεις, έχοντας αγγίξει το -0,033%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το 30ετές ομόλογο της βρετανικής κυβέρνησης έπεσε κάτω από το 2% για πρώτη φορά. Επίσης, στην Ελβετία, σχεδόν όλη η αγορά του κυβερνητικού χρέους έπεσε κάτω από το μηδέν, με το 30ετές ομόλογο να προσφέρει ετήσια απόδοση πέντε μονάδων βάσης. Επίσης, στις ΗΠΑ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, στο 1,6%, όδευε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2012.

Η κατάρρευση των αποδόσεων ομολόγων σε όλο τον κόσμο ακολουθεί μια κλιμάκωση των πολιτικών τόνωσης από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ μέσα στο έτος. Ταυτόχρονα, ο προβληματισμός σχετικά με τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας ωθεί τους επενδυτές σε πιο ασφαλή «καταφύγια».

Διαβάστε επίσης: