ΤΟ BLOG
14/06/2016 10:07 EEST | Updated 15/06/2017 08:12 EEST

Τι μπορεί να φέρει ενδεχόμενο Brexit

Ενδεχόμενη επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μπορεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τους Καταλανούς αυτονομιστές στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία την Κυριακή 26 Ιουνίου. Είναι επίσης βέβαιο ότι ενδεχόμενο Brexit θα λειτουργήσει υπέρ της ακροδεξιάς, η οποία έχει ήδη το δημοσκοπικό προβάδισμα στην Ολλανδία και στη Γαλλία, χώρες που έχουν κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, το πρώτο τετράμηνο του 2017.

Bloomberg via Getty Images

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Brexit στην πορεία προς το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου. Ένα σενάριο που έμοιαζε αδιανόητο πριν λίγα χρόνια, τώρα έχει πιθανότητες πραγματοποίησης τουλάχιστον 50%.

Σε περίπτωση που επικρατήσουν οι υποστηρικτές του Brexit και αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημειωθούν εντυπωσιακές πολιτικές ανακατατάξεις το 2016 και το 2017.

Ενδεχόμενη επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μπορεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τους Καταλανούς αυτονομιστές στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Αυτή η περίοδος θα είναι περίοδος οικονομικής και πολιτικής αστάθειας στην Ε.Ε. με σοβαρές συνέπειες για την προβληματική ελληνική οικονομία και τη θέση μας στην Ε.Ε.

Είναι επίσης βέβαιο ότι ενδεχόμενο Brexit θα λειτουργήσει υπέρ της ακροδεξιάς, η οποία έχει ήδη το δημοσκοπικό προβάδισμα στην Ολλανδία και στη Γαλλία, χώρες που έχουν κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, το πρώτο τετράμηνο του 2017.

Ανάλογα με την πολιτική κατεύθυνση που θα πάρουν η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία μετά από ενδεχόμενη επικράτηση του Brexit θα κινηθεί και το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου 2017. Τα δυο κόμματα που κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι Φιλελεύθεροι, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη.

Σε περίπτωση επικράτησης του Brexit θα χρειαστούν δυο τρία χρόνια για να πραγματοποιηθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Αυτή η περίοδος θα είναι περίοδος οικονομικής και πολιτικής αστάθειας στην Ε.Ε. με σοβαρές συνέπειες για την προβληματική ελληνική οικονομία και τη θέση μας στην Ε.Ε.