Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τον πόλεμο στην Υεμένη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τον πόλεμο στην Υεμένη
Abandoned destroyed factory building, industrial background
Abandoned destroyed factory building, industrial background
Åukasz SzczepaÅski via Getty Images

Ο Ανουάρ Γκαργκάς, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), μίας από τις χώρες που συμμετέχουν στην συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών, που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης, δήλωσε πως «ο πόλεμος έληξε» για τα στρατεύματα των ΗΑΕ, ανακαλώντας την συμμετοχή της χώρας στην συμμαχία.

Τα ΗΑΕ αποτελούσαν, μαζί με την Σαουδική Αραβία, μία από τις χώρες–στηρίγματα της συμμαχίας, που τον Μάρτιο του 2015 επενέβη στον πόλεμο με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και την ανάσχεση της προέλασης των σιιτών ανταρτών Χούτι, που πιστεύετε ότι φέρουν την στήριξη του Ιράν και έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της χωράς Σαναά καθώς και μεγάλο μέρος της επικράτειας.

«Η θέση μας σήμερα είναι ξεκάθαρη: Ο πόλεμος πρακτικά έληξε για τα στρατεύματα μας», δήλωσε ο Ανουάρ Γκαργκάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών χθες στο Άμπου Ντάμπι. Ο διάδοχος του θρόνου, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ανήρτησε στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter τις δηλώσεις του Γκαργκάς.

«Παρακολουθούμε τις πολιτικές διευθετήσεις και ο ρόλος μας να είναι να παραδώσουμε στους υεμενίτες την εξουσία στις απελευθερωμένες περιοχές», πρόσθεσε ο Γκαργκάς.

Τα ΗΑΕ διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην απώθηση στα τέλη του Απριλίου των τζιχαντιστών της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) - του βραχίονα της οργάνωσης στην Υεμένη - στην πόλη Μουκάλα, στην νοτιοανατολική Υεμένη.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε πως: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας (…) πολέμησαν θαρραλέα επιδεικνύοντας επαγγελματισμό. Ο ρόλος τους συνεχίζει να βρίσκεται πλάι στις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, έως ότου η συμμαχία ανακοινώσει το τέλος του πολέμου».

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΑΕ έχασαν περίπου 80 στρατιώτες στους περίπου 15 μήνες εμπλοκής τους στον πόλεμο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή