ΔΙΕΘΝΕΣ
19/06/2016 05:33 EEST | Updated 19/06/2016 05:34 EEST

Ο Ερντογάν επαναφέρει τα σχέδια «ανάπλασης» του πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ

Anadolu Agency via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - JUNE 18: Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during a ceremony, held for launching of Burgazada Corvette and first weld of Kinaliada Corvette Ceremony at Pendik Naval Shipyard in Istanbul, Turkey on June 18, 2016. (Photo by Salih Zeki Fazlioglu/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται να επαναφέρει τα σχέδια ανάπλασης του μικρού δημόσιου πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, τρία χρόνια μετά από το ξέσπασμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, με αφορμή το αμφιλεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο ανάπλασης της πλατείας.

Τον Ιούνιο του 2013, ένα πρωτοφανές κύμα βίαιων διαδηλώσεων είχε συνταράξει την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Ερντογάν.

Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από την κινητοποίηση ενός μικρού αριθμού οικολόγων οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο πολεοδομικό σχέδιο που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων.

Η βίαιη καταστολή του πυρήνα των διαδηλωτών τότε είχε προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν προκαλέσει 8 νεκρούς και περισσότερους από 8.000 τραυματίες.

Σε μια ομιλία του σε μια τελετή στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να χτιστεί ένα αντίγραφο των παλιών οθωμανικών στρατώνων, ένα τέμενος και μια όπερα, χωρίς να αναφερθεί στο εμπορικό κέντρο.

«Σε ένα από τα θέματα που πρέπει να είμαστε θαρραλέοι είναι το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ…Εάν σκοπεύουμε να ανακτήσουμε την ιστορία μας, εκεί υπήρχε ένα ιστορικό κτίριο και θα το ανοικοδομήσουμε», δήλωσε αναφερόμενος στους οθωμανικούς στρατώνες.

«Ακόμα και αν είναι ένα ιστορικό μουσείο, ή ένα μουσείο της πόλης, χρειάζεται να το κάνουμε», επισήμανε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)