ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2016 13:41 EEST | Updated 22/06/2016 13:41 EEST

Ισπανικές εκλογές αβεβαιότητας: Ο Ιγκλέσιας που θέλει να γίνει πρωθυπουργός και οι φόβοι για παράταση της ακυβερνησίας

ANDER GILLENEA via Getty Images
A man sketches a portrait of the leader of left wing party Podemos and party candidate for the upcoming general elections, Pablo Iglesias during a campaign meeting in Vitoria on June 21, 2016. Spain is holding its second elections in six months, on June 26, after being governed by a caretaker government with limited powers since the December 20 polls put an end to the country's traditional two-party system as voters fed up with austerity and corruption scandals flocked to new groups. / AFP / ANDER GILLENEA (Photo credit should read ANDER GILLENEA/AFP/Getty Images)

Εβδομάδα κρίσιμων εκλογών στην ΕΕ. Και μπορεί οι ισπανικές εκλογές της Κυριακής να μην είναι τόσο κρίσιμες όσο το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία την Πέμπτη, ωστόσο είναι οι δεύτερες σε λίγους μήνες, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αυτή την εβδομάδα δεν έχει δημοσκοπήσεις αλλά σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα πρώτο κόμμα έρχεται το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ενώ η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos του Ιγκλέσιας και του Γκαρθόν βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τρίτους τους Σοσιαλιστές (PSOE) και τέταρτους τους κεντροδεξιούς Ciudadanos (Πολίτες).

Αυτή είναι και μια μεγάλη διαφορά συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση: η κοινή κάθοδος των δύο μεγάλων κομμάτων της ισπανικής Αριστεράς, των Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς (IU). Και δεδομένου ότι δεν προβλέπεται να βρίσκει κανέναν εκλογικό σύμμαχοι ο Ραχόι, δεν αποκλείεται το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά να σχηματίζουν κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι Σοσιαλιστές δεχθούν να συμπράξουν μετεκλογικά. Και ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θεωρεί ότι, σε συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, θα μπορούσε να καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Πάντως για την Deutsche Welle τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα για την 4η σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία. Το ανησυχητικό είναι, σημειώνει, ότι και μετά τις νέες εκλογές προδιαγράφεται ανάλογη κατάσταση με εκείνη του Δεκεμβρίου. Τα μεγάλα κόμματα έχουν τους ίδιους επικεφαλής με σχεδόν ίδια εκλογικά προγράμματα και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται διαφοροποιημένο, σημειώνει.

Ο ίδιος ο Ραχόι, γράφει η Deutsche Welle, προβάλλει τους καλούς οικονομικούς δείκτες με ποσοστό ανάπτυξης στο 3% για να προσελκύσει ψήφους στο συντηρητικό Λαικό Κόμμα ΡΡ, αλλά ο υπολογισμός του μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένος. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν και πάλι την πρώτη θέση, αλλά με ποσοστό που δεν θα επαρκεί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ενδέχεται μάλιστα να συμβεί το χειρότερο σενάριο, να πάρει μικρότερο ποσοστό απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Πιθανή συνεργασία με τους φιλελευθέρους Ciudadanos, που αρνούνται ήδη κάθε μετεκλογική συνεργασία με τον Ραχόι, θα απέφερε λιγότερες έδρες απ' ό,τι όλα τα κόμματα του αριστερού τόξου μαζί. «Η Ισπανία κινδυνεύει από ακυβερνησία», προειδοποιεί η εφημερίδα El Mundo.

Τι λέει για όλα αυτά η κοινή γνώμη, που για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες καλείται στην κάλπη; Ο ενθουσιασμός είναι περιορισμένος. Ενδιαφέρονται περισσότερο για το Euro και την Εθνική, γράφει η Deutsche Welle

Και στο βάθος Ελλάδα

Από την προεκλογική περίοδο δεν λείπει και η Ελλάδα. Και έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από τους Podemos.

Εδώ και λίγες μέρες ένα νέο ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία των Podemos, από τη γέννηση τους στις πλατείες των αγανακτισμένων μέχρι την ενηλικίωση τους στο ευρωπαϊκό και ισπανικό κοινοβούλιο. Ένας από τους ήρωες του ντοκιμαντέρ δεν είναι άλλος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Και δεν είναι λίγες οι φορές που ερωτάται στις συνεντεύξεις. Στην τελευταία ρωτήθηκε αν φοβάται μήπως πάθει ό,τι κι ο Τσίπρας σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. «Η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο», λέει.

«Η Ελλάδα», εξηγεί στη συνέχεια, «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και η δική της κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Ισπανίας. [...] Ευτυχώς, δεν μοιάζουμε σε τίποτα με την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου προκαλεί αγανάκτηση και θυμό το ότι κάποιοι επιχαίρουν κυνικά για το γεγονός ότι υπάρχει χώρα στην ΕΕ, η οποία είναι στην ουσία προτεκτοράτο».

Sponsored Post